Медична та санітарно-профілактична робота в закладах освіти міста

Сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, її учасниками було розглянуто питання стосовно організації медичної та санітарно-профілактичної роботи у загальноосвітніх та дошкільних закладах міста.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника відділу освіти Тетяни Гримайло, відповідно до законодавства, заклади освіти міста проводять постійну, систематичну роботу зі створення безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, формування здорового способу життя вихованців.

У закладах дошкільної та загальної середньої освіти, згідно з річними та місячними планами медичних працівників, здійснюється профілактична та санітарно-просвітницька робота серед дітей, педагогів та обслуговуючого персоналу.

Медичне обслуговування учнів шкіл та закладів дошкільної освіти здійснюють медичні сестри, які безпосередньо відповідальні за контроль за станом харчування: проводять бракераж сирої та готової продукції, слідкують за станом здоров’я працівників харчоблоку, за проходженням медичного огляду працівниками; стежать за збереженням харчових продуктів. Крім цього, медичні сестри своєчасно оформлюють медичну документацію, проводять антропометричні виміри, здійснюють контроль за загартовуючими процедурами, оглядають дітей на педикульоз, шкіряні хвороби, проводять медико-педагогічний контроль фізкультурних занять, слідкують за графіком профілактичних щеплень, щоб вчасно зробити вакцинацію дітей, проводять дегельмінтизацію.

Щорічно проводиться обов’язковий поглиблений огляд дітей шкільного та дошкільного віку лікарями-спеціалістами при Лебединській центральній лікарні ім.лікаря К.О.Зільберника. Відповідно до результатів огляду, визначаються групи здоров’я, діти з виявленими захворюваннями беруться на диспансерний облік і постійно знаходяться під контролем медичних працівників.

Медична документація у закладах дошкільної та загальної середньої освіти ведеться згідно вимог чинного законодавства. План роботи медичного обслуговування будується відповідно розділів: організаційна робота; лікувально-профілактична та оздоровча робота; протиепідемічна робота; санітарно-просвітницька робота.

У дошкільних закладах та закладах загальної середньої освіти виконуються  санітарно-гігієнічні вимоги відповідно до Правил влаштування навчальних закладів.

Санітарно-просвітницька робота у навчальних закладах в основному забезпечується через випуск санітарного бюлетеня та інформаційно-роз’яснювальної роботи медичними працівниками під час батьківських зборів. Питання медичного обслуговування дітей розглядається на нарадах при директору, педагогічних радах.

У школах міста проводиться робота з формування здорового способу життя. Ця робота включає в себе наступні елементи:

  • формування у дітей уявлень про власне здоров’я та його збереження;
  • знайомство з основними гігієнічними вимогами та формування гігієнічних навичок відповідно до шкільних програм та у процесі позакласної роботи;
  • гігієнічне виховання в школі та сім’ї.

Класні керівники загальноосвітніх навчальних закладів та вихователі дошкільних навчальних закладів несуть персональну відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей, організовують вивчення учнями та вихованцями правил і норм особистої безпеки.

В усіх закладах укладки для невідкладної медичної допомоги сформовані у межах Переліку лікарських засобів. Наявні медичні аптечки в спортивних залах, навчальних кабінетах загальноосвітніх установ.

У кожній школі обладнані медичні кабінети, які забезпечені необхідним обладнанням на 92 % та медикаментами на 100 % відповідно до визначених норм. Медичні кабінети дошкільних закладів обладнані відповідно до вимог і складаються з трьох блоків: маніпуляційна кімната, ізолятор та кімната профілактичних оглядів. Медикаментами дошкільні заклади у відповідності до нормативних вимог забезпечені на 100%, медичним обладнанням на 92%.

По відділу освіти та освітніх закладах постійно розробляються і виконуються заходи, спрямовані на покращення медичного обслуговування: діти своєчасно направляються на профілактичні щеплення, своєчасно укомплектовуються аптечки першої допомоги. Аналіз захворюваності, медичного обслуговування та організації харчування розглядається на нарадах при керівнику та педагогічних радах.

У випадку зниження порогу захворюваності на грип та ГРВІ до 20 % у закладах вводиться карантин, відповідно до наказу по відділу освіти.

З боку керівництва ведеться постійний контроль за медичним обслуговуванням дітей: чітко дотримується режим дня; постійно ведуться протоколи медико-педагогічного контролю занять по фізкультурі, контроль за навчально-виховним процесом; своєчасно ведеться медична документація.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *