Запобігання булінгу в учнівських колективах

За даними різних досліджень, майже кожен третій учень в Україні так чи інакше зазнавав булінгу в школі, потерпав від принижень і глузувань: 10 % – регулярно (раз на тиждень і частіше); 55 % – частково піддаються знущанню з боку однокласників; 26 % – батьків вважають своїх дітей жертвами булінгу.

Темі «Запобігання булінгу в учнівських колективах» був присвячений круглий стіл для керівників шкільних методичних об’єднань, класних керівників, практичних психологів та заступників директорів з виховної роботи, який відбувся 30 листопада 2018 року на базі Лебединської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 за участю т.в.о. начальника відділу освіти Тетяни Гримайло, начальника служби у справах дітей Лебединського міськвиконкому Світлани Древаль, директора Лебединського міського центру  соціальних служб у справах сім’ї, дітей  та молоді Наталії Кислої, завідувача міським методичним кабінетом Лариси Ковтуненко.

Відкрила круглий стіл т.в.о. начальника відділу освіти Тетяна Гримайло, яка наголосила на необхідність саме превентивної роботи та координації спільних зусиль адміністрації, педагогів, психологічної служби у закладі освіти щодо запобігання всіх форм насильства і, зокрема, булінгу.

Завідувач міським методичним кабінетом Лариса Ковтуненко ще раз звернула увагу присутніх на різноманітність проявів булінгу стосовно дітей та зупинилась на психологічних аспектах запобігання насильства в дитячому середовищі.

Активну участь у роботі круглого столу взяли  заступники директорів з виховної роботи, практичні психологи та класні керівники, які поділилися ефективним досвідом роботи щодо запобігання насильству, звернули увагу на проблеми, які виникають у роботі з сім’ями із зазначеного питання. Практичні психологи ЗОШ №№1,4, СШ №7 (В.Філоненко , О.Хомишенко, О.Звоновська) презентували діяльність Шкільних служб порозуміння як ефективну форму запобігання конфліктів та булінгу в учнівському середовищі.

Начальник служби у справах дітей Лебединського міськвиконкому Світлана Древаль зупинилась на правових аспектах запобігання булінгу та насильства у закладах освіти та сім’ї.

Директор Лебединського міського центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді Наталія Кисла запросила до активної співпраці психологічну службу школи, адміністрації у роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

«Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом», – писала Ліна Костенко. І саме ці слова стали  девізом всієї зустрічі та закликом до подальшої праці всіх причетних до роботи з дітьми.

Інформація надана відділом освіти.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *