Профілактичні заходи щодо запобігання на вірусні захворювання

Про вжиті профілактичні заходи щодо запобігання на вірусні захворювання серед жителів міста Лебедина говорили сьогодні під час чергової апаратної наради. Завідувач Лебединського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Брага зазначив, що за 10 місяців 2018 року у місті Лебедині було зареєстровано 28 випадків захворювання на кір. Усі захворівші – діти віком до 17 років, які не були щеплені проти кору. 12 осіб було госпіталізовано, з них 1 дитина з ускладненнями була направлена у лікувальний заклад міста Суми.

Згідно даних «Зведеного звіту про виконання профщеплень» за 10 місяців 2018 року планові щеплення проти кору, які проводяться при досягненні 1-річного віку виконані на 95,4%, при досягненні 6-річного віку- на 91,6%.

Станом на 23.11.18 року в місті зареєстровано 2679 випадків грипу та ГРВІ (з яких 3 випадки грипу), з них у дітей віком до 17 років – 1559, що становить 58% від усіх захворівших. Тяжких випадків захворювань не зареєстровано.

Захворюваність на респіраторні вірусні інфекції почала свій сезонний підйом у вересні та становить у середньому 60 хворих на тиждень. Епідпоріг у жовтні та листопаді не перевищено, важкохворих по місту не зареєстровано.

Згідно із опублікованим прогнозом ВООЗ вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні під час епідсезону, є “Мічиган”, “Сінгапур” і “Колорадо”.

Найдієвішим способом профілактики грипу є вакцинація. Найкраще щеплюватись на початку осені (вересень-жовтень). Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Існують групи ризику, яким вакцину варто зробити перш за все. Це діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні захворювання, Крім того, у групі ризику – особи, які працюють з великою кількістю людей, у місцях масових скупчень (медичні працівники, вчителі, діти, які відвідують організовані колективи, працівники пасажирського транспорту, торгівлі, сфери обслуговування, військовослужбовці та інші).

У місті Лебедині станом на 27.11.2018 р. проти грипу щеплено 154 особи, з них дітей – 12 осіб.

Наступним учасники апаратної наради заслухали інформацію про роботу зі зверненнями громадян у міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Як проінформував директор центру Сергій Яхван, у територіальному центрі відпрацьована система роботи із зверненнями громадян, яка відповідає вимогам чинного законодавства і створює необхідні умови для реалізації громадянами наданого Конституцією України права на звернення. Відповідальною  за цей напрямок роботи особою забезпечується дотримання вимог чинних законодавчих і нормативних актів з цього питання, наказів Міністерства соціальної політики України щодо створення умов для якісного та ефективного обслуговування громадян у закладах і установах соціальної сфери.

Керівником установи двічі на тиждень проводиться прийом громадян з особистих питань. У наявності є журнал обліку прийому громадян у якому зареєстровано 143 звернення. З них 140 – стосовно видачі довідок про необслуговування у територіальному центрі громадян похилого віку, 2 – з приводу працевлаштування та 1 – стосовно умов надання соціальної послуги догляду вдома на платній основі у відділенні соціальної допомоги вдома.

Окрім цього, письмові звернення, які надходять від громадян, реєструються у журналі вхідної документації, де відповіді надаються відповідно до Закону України “Про звернення громадян”. За 10 місяців надійшло 2 письмових звернення.

На стендах у відділенні соціальної допомоги вдома розміщена та постійно оновлюється інформація стосовно умов та правил прийому до відділення, виписані основні заходи соціальної послуги догляду вдома для отримувачів різних груп рухової активності, умови та перелік необхідних документів щодо отримання у тимчасове користування технічних засобів реабілітації.

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України № 762 від 14.07.2016 «Про затвердження форм документів, необхідних для оформлення на обслуговування у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» у відділенні соціальної допомоги міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) заведено журнал обліку громадян, яких обслуговує територіальний центр безоплатно та журнал обліку громадян, яких обслуговує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на платній основі.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *