Сплата внесків фізичними особами-підприємцями – головна умова для зарахування страхового стажу

Білопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України звертає увагу, що згідно діючого законодавства фізичні особи — підприємці зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі не меншому ніж 22 відсотки від мінімальної заробітної плати, яка на сьогодні складає 3723 грн., відповідно сума мінімального страхового внеску у 2018 році складає  819,06 грн. на місяць.

Максимальна величина доходу, на яку нараховується єдиний внесок складає 55845 грн. на місяць та сума нарахованого єдиного внеску — 12285,90 грн.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Крім того, із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення, вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років стажу визначає право особи на  пенсійне забезпечення. Адже, з 1 січня 2018 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, складає 25 років і надалі збільшуватиметься. Для тих, хто досягне пенсійного віку  в 2019 році — це 26 років, у 2020 році — 27 років і так до 2028 року, коли  необхідний для призначення пенсії мінімальний страховий стаж становитиме 35 років.

Для зарахування страхового стажу фізичним особам — підприємцям, у тому числі “спрощенцям”, необхідно своєчасно сплачувати єдиний внесок. Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не зараховується до страхового стажу до повного погашення заборгованості за підповідні періоди.      Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску законодавством не передбачено. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

Та слід зауважити, що виконання  обов’язку зі сплати єдиного внеску, ще  не дає права на зарахування страхового стажу. Оскільки з 01.07.2000 року пенсії призначають за даними автоматизованої системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України і збираються вони не при досягненні особою пенсійного віку, а одразу після закінчення кожного звітного року, тому відомості про періоди нарахування доходу та сплати єдиного внеску кожним підприємцем – платником мають статус обов’язкової звітності та подаються до органів Державної фіскальної служби за місцем реєстрації у визначені терміни.

При цьому не слід забувати, що в разі сплати внесків з мінімальної заробітної плати розраховувати можна буде надалі виключно на мінімальну пенсію. Тож, шановні фізичні особи – підприємці,  вже зараз зверніть увагу на те, що розмір майбутньої пенсії залежить безпосередньо від Вас, заздалегідь подбайте про своє гідне пенсійне майбутнє!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *