Робота з боржниками це – система заходів, спрямована на захист пенсійних прав громадян

Забезпечення повного та своєчасного фінансування виплати пенсій та грошової допомоги має пряму залежність від виконання дохідної частини бюджету Пенсійного фонду України та рівня збільшення її надходжень.

Одним із наявних резервів з наповнення бюджету залишається погашення заборгованості платниками. За 9 місяців 2018 року майже 400 тисяч гривень мобілізовано в рахунок погашення заборгованості до Білопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, у тому числі 30 тис. грн. заборгованих коштів платників повернула в пенсійний бюджет Державна виконавча служба, кількість боржників Фонду скорочено на 16 осіб.

Незважаючи на те, що платіжна дисципліна платників є предметом системного контролю, заборгованість перед Пенсійним фондом у поточному році має тенденцію до зростання, та станом на 01.10.2018 по 21 боржнику складає 2701,1 тис.грн., 83,8 % якої належить підприємствам – банкрутам. Порівняно з початком року заборгованість збільшилась на 139,2 тис.грн. у зв’язку з невиконанням обов’язку з відшкодування пільгових пенсій Державним підприємством “Побєда”, приватним підприємством “Відродження” Білопільського району, Публічним акціонерним товариством “Лебединський завод поршневих кілець” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Лебединський м’ясокомбінат”.

Відповідальність за розрахунки з Пенсійним фондом України покладено на роботодавців і саме від них залежить соціальна захищеність найманих працівників в майбутньому, оскільки до страхового стажу зараховується лише той період, за який сплачено страхові або єдиний внесок в повному обсязі.

На жаль не всі керівники підприємств розуміють, що порушення ними обов’язку зі сплати внесків обмежує конституційні права своїх найманих працівників та позбавляє їх частини пенсії.

Станом на 01.10.2018 року заборгованість зі сплати страхових та єдиного внесків мають 2 підприємства  та 13 фізичних осіб — підприємців на загальну суму 1236,8 тис.грн.

Важливу роль у вирішенні питання погашення заборгованості відіграє взаємодія управління з місцевими органами влади. З метою підвищення ефективності з питань наповнення бюджету та погашення заборгованості, відбулося 4 засідання тимчасової комісії з погашення заборгованостей до бюджетів усіх рівнів в Білопільській районній державній адміністрації, на яких заслухано 13 боржників Фонду,  в результаті сплачено 36,7 тис.грн. коштів, призначених для пенсійного забезпечення.

 Також, проведено 2 засідання міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України, за участі управління Пенсійного фонду, державної виконавчої служби та фіскальної служби, на яку були запрошені 12 суб’єктів господарювання, що сприяло упередженню виникнення та погашенню заборгованості до Фонду у сумі 35,0  тис.грн.

З приватним сільськогосподарським підприємством агрофірма “Україна” укладено графік погашення заборгованості на 2018 рік на суму 12 тис.грн., який на звітну дату виконано у повному обсязі.

По платниках, які приростили заборгованість подано 28 позовних заяв до суду на суму 489,1 тис.грн. Всіх боржників ми персоніфікували, і разом з представниками державної виконавчої служби здійснюємо відповідну роботу. Співпраця обох структур завжди була тісною. Зазвичай на початку року складаємо План узгоджених дій на поточний рік щодо стягнення заборгованості на користь Фонду, проводимо щомісячні наради, на яких аналізуємо стан погашення заборгованості не лише за кожним платником, а й за кожним виконавчим документом, обмінюємось актуальною інформацією, що позитивно впливає на результативність примусового стягнення. Так, у поточному році проведено 17  нарад з відділами Державної виконавчої служби,  53 спільні виїзди до боржників. З метою здійснення контролю за ходом примусового стягнення заборгованості проведено 136 оглядів виконавчих проваджень, направлено ініціативи до відділу Державної виконачої служби щодо обмеження у праві виїзду за кордон 3 боржників. У виконавчому провадженні оголошено розшук майна юридичних осіб: ЗАТ “Білопільська меблева фабрика”, Приватного підприємства “Відродження”, Державного підприємства “Побєда”, Приватного сільськогосподарського підприємства агрофірма “Україна” та боржників: Чуприни С.В., Мельничука В.В., Шевченка О.Ф. Перед правоохоронними органами ініційовано здійснення розшуку боржників та їх транспортних засобів за допомогою системи “Аркан”.

Також, спільно з представниками Державної фіскальної служби було проаналізовано стан розрахунків платників зі сплати єдиного внеску та запропоновано  проводити  на постійній основі інформування платників та соціальних партнерів про порушення пенсійних прав застрахованих осіб та ризики, які виникнуть під час призначення (перерахунку) пенсій.

Враховуючи соціальну значимість своєчасних розрахунків з бюджетом Фонду, роботодавці вже сьогодні повинні гарантувати своїм найманим працівникам право на майбутню пенсію.  А застраховані особи повинні знати свої права на отримання від роботодавця підтвердження про сплату страхових внесків та вимагати від них сплату, у тому числі в судовому порядку.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *