Допуск працівника до роботи без офіційного працевлаштування – заборонено!

Одним із пріоритетних завдань Державної служби України з питань праці є виявлення нелегальної зайнятості та боротьба з незадекларованою працею в Україні. Інспектори праці Держпраці та виконавчого комітету Лебединської міської ради відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 26 квітня 2017 року № 295 (далі – Порядок), здійснюють на території Лебединської міської ради інспекційні відвідування роботодавців щодо дотримання ними трудового законодавства, перевіряючи, зокрема, чи оформлені з працівниками трудові відносини, а також забезпечують суб’єктів господарювання та їх працівників інформацією про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, моніторинг стану його дотримання, у тому числі щодо оформлення трудових відносин.

Відповідно до Порядку, інспектори праці за наявності службового посвідчення, безперешкодно, без попереднього повідомлення мають право під час проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин самостійно і в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, у яких використовується наймана праця, ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію чи відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування, невиїзного інспектування, з метою перевірки їх відповідності нормам законодавства та отримувати завірені об’єктом відвідування їх копії або витяги, наодинці або у присутності свідків ставити керівнику та працівникам об’єкта відвідування запитання, що стосуються законодавства про працю, отримувати із зазначених питань усні або письмові пояснення. За наявності ознак кримінального правопорушення або створення загрози безпеці інспектори праці вправі залучати до проведення інспекційних відвідувань правоохоронні органи.

Нагадуємо, що відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України роботодавцям заборонено допускати працівника до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення про це органів Державної фіскальної служби.

Штраф за таке порушення становить тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, на сьогоднішній день це 111690 гривень. Тому радимо роботодавцям не практикувати використання найманої праці без офіційного працевлаштування та виплату заробітної плати в «конвертах». Тільки офіційне працевлаштування забезпечує гідні умови праці, достойну заробітну плату, належну пенсію в майбутньому та добробут для України.

У разі порушень стосовно фізичних осіб чи працівників законодавства про працю, а також за консультаціями з питань трудового законодавства звертатися до інспекторів праці виконавчого комітету Лебединської міської ради за адресою: м. Лебедин, вул. Пушкіна, 2 (управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради), тел. (05445)2-14-38, ел. пошта: lbd.mr-ekonom@sm.gov.ua.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *