Стан готовності навчальних закладів міста до нового навчального року

Сьогодні апаратна нарада була присвячена питанню стану навчальних закладів міста до нового навчального року. За словами начальника відділу освіти Володимира Доценка, з метою підготовки навчальних закладів міста до нового навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період наказом відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради № 135-ОД від 29.05.2018 «Про організований початок 2018-2019 навчального року, підготовку матеріально-технічної бази навчальних закладів до роботи в новому навчальному році та осінньо-зимовий період», по відділу освіти створений оперативний штаб (комісія) по підготовці навчальних закладів до нового навчального року та опалювального періоду 2018-2019 року.

Членами оперативного штабу особлива увага звертається на якість підготовки закладів освіти міста  до нового навчального року, створення безпечних умов навчання та праці всіх учасників освітнього процесу, дотримання керівниками закладів освіти чинного законодавства України в галузі освіти, охорони праці, протипожежних та санітарних норм і правил утримання дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, раціональне використання бюджетних та залучення позабюджетних коштів.

Усі діти у віці від 1 до 6 років мають всі можливості для отримання повноцінної дошкільної освіти, так як спільними зусиллями відділу освіти, педагогічних колективів освітніх закладів, батьків створені всі необхідні умови для навчання, виховання та розвитку дошкільнят.

Станом на 20.08.2018 у місті Лебедині функціонують 5 закладів дошкільної освіти,  розраховані на 781 місце. У 2017-2018 навчальному році у закладах дошкільної освіти виховувалося 925 дошкільників. Послуги дошкільної освіти надаються  у 40 групах:  9 для дітей віком до 3-х років та 31 для дітей віком від 3 до 6 років, у тому числі 2 перших класи при ДНЗ «Казка» та «Сосонка». В трьох дошкільних навчальних закладах «Калинка», «Ромашка», «Чайка»   працюють 3 групи компенсуючого типу (логопедичні)  для дітей з вадами мови, в яких логопедичну допомогу  отримують 54 вихованці.

Для забезпечення потреб у здобутті дітьми загальної середньої освіти  в місті  функціонує  5 шкіл  І-ІІІ ступенів, 1 школа І-ІІ ступенів, 1- вечірня (змінна). За перспективною  мережею у навчальних закладах буде навчатися 2570 учні та  28 учнів – у вечірній (змінній) школі.  З  грудня 2017 року  в кожному закладі загальної середньої освіти сплановано роботу щодо набору дітей 6 року життя до першого класу. Вчителі майбутніх першокласників проводять роботу відповідно до планів роботи з наступності між закладами дошкільної освіти та закладами загальної середньої освіти. Протягом 2017-2018 навчального року спостерігали за дошкільниками старшого  дошкільного віку, відвідували батьківські збори, надали  рекомендації вихователям щодо підготовки дітей до навчання в школі. У 2018-2019 навчальному році   до  перших класів планується залучити 280 дітей. Станом на 14.08.2018 року до перших класів закладів загальної середньої освіти зараховано 273 дитини. До 10 класів закладів загальної середньої освіти подано  113 документів.

Творчо обдаровані діти мають можливість реалізувати свої здібності,  відвідуючи  2 позашкільні навчальні заклади: ЦПО та ДЮСШ, які  протягом 2017-2018 навчального року відвідували 2441 вихованець.

У всіх закладах освіти міста  проводиться належна робота щодо покращення та зміцнення  матеріально-технічної бази. Класні кімнати та кабінети закладів загальної середньої освіти, групові кімнати закладів дошкільної освіти відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Усі  навчальні заклади забезпечені меблями відповідно віку та зросту дітей. По мірі необхідності меблі ремонтуються та поновлюються.

Харчоблоки  усіх закладів освіти міста забезпечено гарячою водою від бойлерних установок,  проточною холодною водою та столовим посудом відповідно до потреби. Усі навчальні заклади мають внутрішні санітарні вузли.

На альтернативному виді палива працює котельня загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 4. Для  її безперебійного функціонування заплановано придбати за рахунок коштів міського бюджету 46,6 т вугілля та 110 м³ дров на загальну суму 180,947 тис. грн. Два заклади дошкільної освіти «Калинка» та «Сосонка» мають власні газові міні-топкові.

Території  закладів освіти міста  відповідають санітарно-гігієнічним вимогам та підтримуються в належному стані.

Для  проведення поточних ремонтів, повірки засобів вимірювальної техніки та придбання необхідних матеріалів та обладнання для підготовки закладів освіти міста до роботи в новому навчальному році та в опалювальний період 2018-2019  з  міського бюджету  виділено кошти у розмірі 412,508тис. грн., з яких станом на 14.08.2018 використано 389,5  тис. грн.

У всіх  закладах дошкільної освіти проведено   ремонтні роботи на харчоблоках:  побілка та фарбування стін та стелі, фарбування  підлоги. Заплановано проведення косметичного ремонту приміщень, ремонт та фарбування  обладнання на групових ігрових  ділянках та спортивних майданчиках.

У ДНЗ «Чайка»  проведено:

  • ремонт стелі у групі «Посмішка» корпусу № 1;
  • ремонт каналізаційної системи, туалетної кімнати, роздягальні групи дітей раннього віку (корпус № 1).

ДНЗ «Ромашка»:

  • ремонт тіньових навісів;
  • ремонт жарочної шафи, електроплити та електром’ясорубки;
  • заміну мийок у групі «Берізка»;
  • заміну дверей у групі « Барвінок»
  • ремонт сходинок на вході до групи «Капітошка»;
  • ремонт водопостачальної системи та задвижок.

ДНЗ «Калинка»:

  • реконструкція ганків;
  • встановлення ртутного термометра біля опалювальних котлів в міні-топковій.

      ДНЗ «Казка»:

  • встановлення по 1 пластиковому  вікну в середній та старшій групі;
  • заміна шпалер у груповій кімнаті групи дітей молодшого дошкільного віку;
  • ремонт покрівлі у теплопункті;
  • ремонт відмостки навколо будівлі;
  • заміна лінолеуму в групі дітей раннього віку.

У всіх закладах загальної середньої освіти  проводяться поточні ремонти, що включають в себе побілку стін та приміщень, фарбування  приміщень, парт, ігрового та спортивного обладнання, крім того планується провести:

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів  № 1:

  • ремонт стін на І поверсі;
  • ремонт підлоги в спальній кімнаті, кабінеті біології та класній кімнаті 1 класу;
  • установлення кранів промивання регістрів опалення у класній кімнаті 3 класу;
  • укладання лінолеуму у коридорі І поверху.

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 3:

  • монтаж дерев’яних панелей І поверху;
  • часткова заміна лінолеуму коридору І поверху;
  • облицювання сайдингом зовнішніх стін майстерні;
  • часткове цементування східців основного корпусу школи, шкільної їдальні, доріжок шкільного подвір’я
  • замовлено виготовлення матеріалів  (металоконструкції) для ремонту тамбуру їдальні)

         Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 4:

  • заміна вхідних дверей в приміщенні корпусу № 2;
  • заміна міжкімнатних дверей у спальній кімнаті та в кабінеті 2 класу;
  • заміна по 1 вікну в класній кімнаті 1 класу та  7 класу;
  • придбано матеріали для влаштування внутрішнього туалету, який станом на 13.08.2018 повністю облаштовано;
  • проводиться ремонт даху школи.

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5:

  • ремонт кабінету фізики (заміна шпалер, шпаклювання стін);

    Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6:

  • художнє оформлення стін;
  • ремонт ганку (з двору).

    Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 7:

  • ремонт і фарбування східців ІІ блоку;
  • фарбування стін 4 поверху;
  • оформлення коридорів 2-4 поверхів.

У всіх освітніх закладах міста  проведено профілактичні роботи  по повірці систем опалення, водогону, водовідведення, електромереж. Проводиться  утеплення теплових комунікацій та теплопунктів  закладів освіти міста. Відповідно до вимог розроблено температурні графіки роботи топкових в залежності від температурних умов.

Комісією  по підготовці до нового навчального року та до опалювального періоду перевірено  технічне устаткування теплових мереж, будівель, споруд, підвалів, горищ, дверей, вікон, герметизації вводів і інженерних комунікацій до 01.09.2018.

Щороку проводиться навчання осіб, відповідальних за електрогосподарство  та теплове господарство з подальшою здачею заліку.

До початку опалювального сезону згідно з графіком  проведено повірку теплових та водяних лічильників, манометрів.

Усі заклади освіти міста забезпечені  комп’ютерною  технікою  та  підключені до мережі Інтернет. В кожному закладі створено власний  веб-сайт.

Одним з напрямків роботи у підготовці до нового навчального року є створення умов для функціонування 1-х класів в умовах Нової української школи. Станом на 14.08.2018 за рахунок державної субвенції для НУШ заплановано кошти у розмірі 965180 грн., коштів міського бюджету заплановано 235390 грн. з яких використано коштів державної субвенції та коштів міського бюджету  на придбання меблів,  комп’ютерної та копіювально-множувальної тежніки, дидактичного матеріалу в сумі  68824 грн.  Визначений  переможець у  відкритих торгах на суму 323136 грн. для придбання мультимедійного обладнання , триває період оскарження.

09.08.2018 та 10.08.2018 року комісією по підготовці до нового навчального року  проведено об’їзд навчальних закладів міста з метою визначення готовності  до роботи у новому навчальному році та в осінньо-зимовий період.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *