Реалізація державної політики з питань захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

15 серпня відбулося чергове робоче засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради, під час якого розглядалось питання стану реалізації державної політики з питань захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень. За словами заступника міського голови Олени Кірєєвої, відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізації прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Безпосереднє ведення справ та координація діяльності щодо забезпечення захисту прав дітей покладається на службу у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради. З метою забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації результативної роботи щодо запобігання соціальному сирітству, бездоглядності, безпритульності та профілактики правопорушень серед неповнолітніх, сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання і всебічний розвиток, службою у справах дітей проводилась відповідна змістовна системна робота щодо соціального захисту дітей, насамперед дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.08.2018 перебуває 42 дитини. З них – 11 дітей-сиріт, 31 дитина, позбавлена батьківського піклування. Проживають у сім`ях опікунів та піклувальників – 21 дитина, у прийомних сім’ях перебуває 12 дітей, 7 дітей в дитячих будинках сімейного типу, 1 дитина виховується в комунальній установі «Богодухівський дитячий будинок-інтернат для дітей-інвалідів з вадами розумового і фізичного розвитку», 1 дитина перебуває у Сумському обласному спеціалізованому будинку дитини.

З метою захисту законних прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом першого півріччя 2018 року здійснювались заходи зі своєчасного виявлення такої категорії дітей та надання їм відповідного статусу (надано статус 4 дітям). Знято статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування з 2 дітей: 1 – у зв’язку із усиновленням, 1 – з досягненням повноліття.

Службою у справах дітей за період з початку року – оформлено 2 свідоцтва про народження – на підкинуту дитину та дитину, залишену в закладі охорони здоров’я.

У місті функціонує 4 прийомні сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 особа з числа дітей даної категорії. Станом на 01.08.2018, 1 прийомна сім’я припинила своє функціонування у зв’язку із досягненням дитиною повноліття та закінченням навчання.

Служба у справах дітей разом із центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу шляхом відвідування родини. Протягом першого півріччя службою у справах дітей здійснено 14 перевірок умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Фахівці центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щороку здійснюють оцінку потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються у сім’ях опікунів та піклувальників, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Щорічно службою у справах дітей, на основі інформації, що подається працівником центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, вихователем дошкільного закладу або класним керівником загальноосвітнього закладу, сімейним лікарем, дільничним інспектором складається звіт про стан утримання та виховання дітей, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу та прийомних сім’ях.

Відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, навчальними закладами міста забезпечується неухильне виконання вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей пільгових категорій із числа учнів загальноосвітніх навчальних закладів міста.

Щороку поновлюється Банк даних дітей пільгових категорій, оформляються соціальні паспорти. У загальноосвітніх закладах міста створено умови для естетичного, фізичного та патріотичного виховання, змістовного відпочинку і дозвілля дітей пільгових категорій через їхнє залучення до занять у спортивних секціях, самодіяльних творчих колективах, гуртках. Гуртковою роботою при центрі позашкільної освіти та дитячо-юнацькій спортивній школі охоплено 54 % дітей пільгових категорії. У 2018 навчальному році були виділені кошти із розрахунку 136 гривень на кожну дитину на придбання спортивної форми для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Щорічно, за участю міського голови, відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, служби у справах дітей до Дня святого Миколая для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування організовується святкова вистава, вручаються солодкі подарунки. У 2017 році було придбано подарунків на загальну суму 2 230 гривень 50 коп.

Забезпечено отримання дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування одноразової допомоги після досягнення ними 18-річного віку.

Одним із вагомих чинників соціального захисту дітей є організація оздоровлення школярів. За період з початку року було оздоровлено 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Службою у справах дітей здійснюється контроль за своєчасною виплатою державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною». За 6 місяців поточного року видатки за рахунок державної субвенції місцевим бюджетам профінансовані в сумі 336585 грн. 65 коп., заборгованість із цього виду допомоги відсутня.

З метою захисту житлових та майнових прав дітей, які влаштовані на виховання у державний заклад, до родичів, опікунів/піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, службою у справах дітей здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування протягом усього часу їх перебування зберігається житло в якому вони проживали до набуття статусу та влаштування. Контроль за діяльністю опікунів/піклувальників щодо збереження і управління (розпорядження) майном дитини здійснюється службою у справах дітей шляхом обстеження умов утримання та збереження майна, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування на праві власності або користування. Із 42 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які на кінець звітного періоду знаходились на первинному обліку, 23 мають житло, яке належить їм на праві користування, 5 – власності, у 12 дітей житло відсутнє. Станом на початок року, на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, повнолітніх осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування знаходиться 16 осіб даної категорії, на квартирний облік поставлена 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

Працівниками служби у справах дітей ведеться реєстрація та своєчасне поновлення інформації щодо дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунів, усиновлювачів у базі даних: «Єдина інформаційна аналітична система «Діти» (ЄІАС «Діти»).

Однією із форм реалізації державної політики з охорони дитинства на місцях є неухильне дотримання службою у справах дітей порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей. На обліку служби у справах дітей перебуває 13 усиновлених дітей, за якими здійснюється нагляд до досягнення ними повноліття. З початку року було здійснено 3 перевірки щодо умов виховання та проживання усиновлених дітей.

Службою у справах дітей налагоджено ефективну співпрацю з прийомними сім’ями та дитячим будинком сімейного типу стосовно проведення належної організації знайомства кандидатів в усиновлювачі з дитиною, яка може бути усиновлена.

Службою у справах дітей здійснюється ведення обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, налагоджена співпраця з Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти виконавчого комітету, Лебединським відділенням поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області щодо соціально-правового захисту дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, їх соціалізації, реабілітації та адаптації в суспільстві. З метою покращення якості життя дітей соціально вразливих груп, у разі виникнення підстав для взяття на облік дитини до служби у справах дітей подається інформація про наявність сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах. Станом на 01.08.2018 на обліку служби у справах дітей перебуває 32 дитини, які опинилися в складних життєвих обставинах.

За повідомленнями громадян або суб’єктів соціальної роботи, дотичних до роботи із дітьми та сім’ями, спеціалісти служби у справах дітей разом з працівниками Лебединського МЦСССДМ здійснюють спільні відвідування родин, обстежують житлово-побутові умови (27 обстежень) та складають початкові акти оцінки потреб дитини/родини, які опинилися у складних життєвих обставинах (40 актів).

З метою захисту законних прав та найкращих інтересів дітей, планується подальша робота з родинами, зокрема, надаються роз’яснення батькам про права дитини і обов’язки батьків, відповідно до Законів України «Про охорону дитинства». «Про освіту» та Сімейного кодексу, здійснюється контроль за відвідуванням дітьми навчальних закладів, а в разі необхідності повернення їх до навчання, сприяння у влаштуванні дітей до дошкільних навчальних закладів, складання індивідуальних планів соціального захисту на кожну дитину із залученням відповідних структурних підрозділів та здійснення контролю за його виконанням. Якщо проведена Службою робота не дає позитивних результатів, на підставі зібраних матеріалів подаються позовні заяви до суду, щодо позбавлення батьків батьківських прав або відібрання без позбавлення відносно їх дітей.

З початку року до Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області направлено 5 клопотань про притягнення до адміністративної відповідальності батьків, які не виконують батьківські обов’язки належним чином; до районного суду подано 3 позови про позбавлення батьківських прав батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Задоволено 1 позов про позбавлення батьківських прав.

За повідомленнями Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області, спеціалістами служби у справах дітей проводяться обстеження житлово-побутових умов та профілактична робота із неповнолітніми на стадії проведення досудового розслідування кримінальних справ.

Вже традиційно до дня Святого Миколая на запрошення настоятеля церкви протоієрея Романа Андрухіва проводяться спільні заходи Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області спільно зі службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради з неповнолітніми, які перебувають на обліку у Вознесенському храмі.

На початку липня 2018 працівниками Лебединського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області була проведена спільна нарада з працівниками Лебединського відділення поліції, служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради та Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо аналізу роботи по запобіганню злочинності серед підоблікових дітей.

З метою попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, запобіганню соціальному сирітству, своєчасного виявлення та обліку дітей із сімей, які неспроможні виконувати виховні функції та потребують соціального захисту, службою налагоджена відповідна взаємодія з закладами освіти міста. У загальноосвітніх навчальних закладах ведеться внутрішньо-шкільний облік учнів схильних до правопорушень, неблагополучних родин. На обліку у загальноосвітніх навчальних закладах стоїть 23 неповнолітні , які складають «групу ризику», 23 родини, які опинилися у складних життєвих умовах. Відповідно до плану роботи загальноосвітніх шкіл проводяться зустрічі з представниками правоохоронних органів під час проведення місячників, декад, тижнів правових знань. Превентивне, профілактичне виховання в загальноосвітніх навчальних закладах включає проведення засідань шкільних рад профілактики, організацію виставок науково-публіцистичної літератури в шкільних бібліотеках, зустрічі з лікарями, працівниками правоохоронних органів, проведення індивідуальної, корекційної роботи з учнівською молоддю. Однією із важливих ланок роботи з попередження правопорушень є проведення заходів із батьківською громадськістю. У загальноосвітніх закладах № 3,5,6,7 викладається курс по Програмі «Рівний-рівному». Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 є опорною по цій програмі. В рамках цього проекту проводяться тренінги, зустрічі за «круглим столом», «Здоровий спосіб життя – успіх буття».

Під час літнього оздоровлення та відпочинку діти зазначеної категорії відпочивали у пришкільних та профільних таборах закладів загальної середньої освіти та охоплені літньою трудовою зайнятістю. Гуртковою роботою у позанавчальний час охоплено 23 неповнолітніх. Спільно з представниками відділу поліції, служби у справах дітей, відділу освіти, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді була проведена нарада по запобіганню негативних проявів в учнівському середовищі. Щорічно, з метою виявлення та повернення до навчальних закладів дітей шкільного віку, не охоплених навчанням, на початок навчального року, усунення причин та умов даного явища, соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності та безпритульності, службою у справах дітей разом з відділом освіти, проводиться «Всеукраїнський профілактичний захід «Урок»».

З метою зміцнення правопорядку серед неповнолітніх, соціального захисту дітей та підлітків, які залишилися без батьківської опіки та піклування, на виконання розпорядження міського голови від 21.06.2018 № 98-ОД «Про проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Розважальні заклади», «Нічне місто», «Канікули», службою у справах дітей був підготовлений та затверджений графік проведення рейдів.

У ході проведення рейдів спеціалісти служби у справах дітей разом з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працівниками Лебединського відділення поліції відвідали сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах. У результаті проведеної роботи з сім’ї, в зв’язку з загрозою для життя та здоров’я, були вилучені 6 малолітніх дітей, та направлені до центрів соціально-психологічної реабілітації. До Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області направлено клопотання про притягнення матері до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, та позовна заява про позбавлення батьківських прав відносно малолітніх дітей.

На постійному контролі у службі у справах дітей перебуває питання жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї. Протягом I півріччя до служби надійшло 1 повідомлення щодо жорстокого поводження з дітьми, фактично підтвердилося 1 факт психологічного насильства над дітьми. Сім’я поставлена на соціальних супровід міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, діти на облік служби у справах дітей, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах. З батьками проводиться відповідна робота.

Однією із ефективних форм роботи у даному напрямку є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. Протягом 7 місяців 2018 року проведено 15 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 65 питань щодо захисту законних прав та інтересів дітей.

26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я. На виконання закону в місті Лебедині була створена та успішно функціонує перша в області патронатна сім’я.

На виконання плану заходів з реалізації І етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, здійснений збір даних про становище дітей та сімей на території Лебединської міської ради. Заповнені та підписані форми направлені відповідальним виконавцям регіонального рівня у відведений планом заходів термін.Відповідно до Національної стратегії, вже у 2026 році дітей в інституціях має бути менше 0,5% від загальної кількості (зараз – 1,5%). А ті діти, хто за різних причин все ж залишаться в інституціях, а не в сім’ях, житимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних, – до 10 осіб в одному закладі.

З метою популяризації саме сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей разом з відділом з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Лебединської міської ради були розміщенні статті «Чужих дітей не буває», про успішний досвід функціонування прийомної сім’ї Таранченків, інформаційна стаття «Дитячий будинок сімейного типу – альтернатива інтернатним закладам!».

Крім цього, члени виконкому розглянули також низку інших важливих питань.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *