Африканська чума свиней – економічна небезпека

Африканська чума свиней – одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, яка набула поширення в європейських країнах та є обов’язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров’я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів у разі загрози чи виникнення хвороби  та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Власникам свиногосподарств та домогосподарств слід чітко зрозуміти, що АЧС – це невиліковна хвороба, що призводить до загибелі свиней усіх порід і статево-вікових груп. Усі інші тварини несприйнятливі до збудника цієї хвороби.

У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, більше 3 місяців – у гною, до 4-8 місяців в ґрунті. Залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища таких, як висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) – консервує, а прогрівання, впродовж години до температури понад 50° С – знезаражує збудник. В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!).  Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також сприяють швидкому розповсюдженню хвороби. Але, найнебезпечніший фактор передачі це людина!

Будь-які формальні правила та обмеження не можуть гарантувати успіху без урахування людського фактору, який дуже часто виявляється найслабкішою ланкою в організації біозахисту господарства. Тому необхідно вжити заходів, щоб дотримання персоналом правил біобезпеки було осмисленим і вмотивованим. Роз’яснення їх суті і мети та проведення регулярних навчань, тренінгів та тестування мають стати найпріоритетнішою частиною заходів в захисті господарств.

В разі спалаху АЧС визначають три зони:

  • спалах АЧС (неблагополучний пункт) – один або кілька випадків захворювання на АЧС (епізоотичних вогнищ) на потужностях (об’єктах), включаючи всі споруди та прилеглі приміщення, де розміщені тварини.  В спалаху всіх тварин безкровно умертвляють та ліквідують (спалюють  і закопують на глибину не менше 2-х метрів), призначається компенсація.
  • зона захисту – зона на території, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом, не менше 3 км, але не більше 10 км; всіх здорових свиней здають на забій з дозволу та під контролем  Держпродспоживслужби.
  • зона спостереження (нагляду) – територія радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту; (контроль за здоров’ям тварин).

Випадки африканської чуми свиней в Україні: всього  зафіксовано 397, з яких – 292 – домашні свині, 91 – дикі свині та 14 інфіковані б’єкти), в т.ч.: 2012 – 1 випадок (1 – домашні); 2014 – 16 випадків (4 – домашні, 12 – дикі); 2015 – 40 випадків (34 – домашні, 5 – дикі, 1 – інфікований об’єкт); 2016 – 91 випадок (84 – домашні, 7 – дикі); 2017 – 163 випадки (119 – домашні, 38 – дикі та 6 інфіковані об’єкти); 2018 –  86 випадків (50 – домашні, 29 – дикі, 7 – інфіковані об’єкти).

В розрізі областей:

Вінницька – 11 випадків, Волинська – 6, Дніпропетровська – 6, Донецька – 15, Житомирська – 5, Закарпатська – 22, Запорізька –7, Івано-Франківська –3, Київська –18, Кіровоградська –12, Луганська –16, Львівська – 1,Миколаївська – 31, Одеська  – 49, Полтавська – 40, Рівненська – 29, Сумська –  16, Тернопільська – 10, Харківська – 25, Херсонська – 11, Хмельницька 7, Черкаська –  14, Чернівецька –  90, Чернігівська – 31.

Карантин продовжує діяти у 33 неблагополучних пунктах по АЧС – в 14 областях України (Одеській – 11, Донецькій –4, Рівненській –3, Тернопільській – 2, Черкаській – 2, Херсонській –2, Сумській –2, Київській – 1, Чернівецькій –1, Запорізькій  – 1, Волинській –1, Полтавській – 1, Закарпатській –1 та Дніпропетровській – 1.

Лебединське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *