Сяйво святинь в художньому музеї

20 липня 2018 року в Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відкрилася виставка сакрального мистецтва «Сяйво святинь: православний Лебедин», присвячена 1030-річчю хрещення Київської Русі.

Особливість виставки в тому, що вона об’єднала в собі церковний канонічний стиль ікон, живопис, художню фотографію та фольклорні уявлення українського народу.

Головним акцентом експозиції стала серія унікальних фотосвітлин лебединських храмів, що зникли у вихорі бурхливих подій ХХ століття. Віднайдені по архівах і відреставровані сучасними майстрами, вони відкрили глядачам міські церкви такими, як їх бачили лебединці 100 років тому. Великоформатні, кольорові… вони вражають своєю енергетикою та сяйвом. Тож, назва «Сяйво святинь» не випадкова. Більше року збирав ці фотографії депутат Сумської обласної ради Валерій Чалий, за чиєю ініціативою і відкрилася вказана виставка.

Доповнили експозицію живописні полотна лебединських церков відомих сумських та українських художників ХХ століття: Івана Гапоченка, Сергія Півторака, Лесі Приймич, Володимира Чевгуза та ін., а також рідкісні ікони.

До того ж, із об’ємного музейного зібрання творів сакрального змісту глядачам щоразу представляють інші експонати. Нині – це ікони, із зруйнованих лебединських храмів. У їх світлих образах створених у XVIII – ХХ столітті, гармонійно поєднано релігію та високе мистецтво.

На відкриття вистави завітало чимало гостей, серед яких: благочинний Лебединського округу протоієрей Роман, настоятель Воскресенського храму архімандрит Лаврентій та настоятель Успенської церкви в селі Пристайлове протоієрей Стефаній.

За понад 360-літню історію міста, лебединці звели багато церков, більшу частину яких ми ніколи не побачимо. В них вінчалися й хрестили дітей, відспівували померлих та просто спілкувалися – з вірою, надією та любов’ю…, говорить отець Роман.

Та ХХ століття запам’ятається не лише руйнацією храмів в Лебедині, цей час ми пам’ятатимемо і завдяки людям, які присвятили своє життя відновленню того, що було знищено. Одним із них був Іоан Приходько, що відновив 12 церков, в тому числі і Воскресенську церкву в Лебедині, поряд з якою і похований. Спогадами про цю світлу людину поділився архімандрит Лаврентій, який також представив митру Іоана Приходька, що зберігається у Воскресенській церкві.

Історичні аспекти створення та руйнації лебединських храмів повідав гостям музею історик та краєзнавець Борис Ткаченко.

Відзначив нагальну необхідність наступництва поколінь, важливість збереження традицій і значну роль у цій справі мистецтва – директор Лебединської школи-інтернату Анатолій Удод. Його поетичні строки присвячені питанням духовності стали справжньою окрасою відкриття виставки.

Зустріч у музеї продовжилася віртуальною екскурсією «Православний Лебедин» по лебединським храмам, яку представила Марина Іванова.

Виставка – добрий спосіб, яким наше місто вшановує віхову подію в історії нашої держави, підкреслив міський голова Олександр Бакликов. Він також вручив депутату Сумської обласної ради Валерію Чалому подяку «за вірне служіння мистецтву, підтримку Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва, визначну просвітницьку та гуманістичну діяльність, а також  з нагоди організації виставки «Сяйво святинь: православний Лебедин» в художньому музеї».

В музеї сподіваються, що виставка своєю концепцією та рівнем історично-мистецької вартості представлених на ній пам’яток, належатиме до найпоказовіших, відкриваючи безцінні скарби культурного надбання українського народу та нашого Лебедина.

Познайомитися з виставкою «Сяйво святинь: православний Лебедин», що присвячена 1030-річчю хрещення Київської Русі (відзначається 28 липня) лебединці та гості міста зможуть до 20 серпня 2018 року. Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва знаходиться за адресою: пл. Волі, 17, тел. 2-18-81. Графік роботи: вт.-пт.: з 08:00 до 17:15, сб. з 08:00 до 16:00. Вихідні: неділя та понеділок. Сайт музею – http://artmuseum.lebedyn.org

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *