Результати роботи Лебединського бюро правової допомоги за І півріччя 2018 року

Протягом І півріччя 2018 року робота Лебединського бюро правової допомоги була зосереджена на питаннях подальшої розбудови системи безоплатної правової допомоги, покращення роботи бюро, співпраці з органами місцевого самоврядування, проведення чисельних робочих зустрічей, виїзних прийомів громадян, роботи пунктів дистанційного доступу та інших заходів з надання безоплатної правової допомоги населенню для виконання планових завдань протягом І півріччя 2018 року.

До Лебединського бюро правової допомоги за звітний період звернулось:

  • за кількістю осіб (вперше) – 439 громадян (з них 145 – жінок, 294- чоловіки) у минулому році за цей період – 368;
  • за кількістю звернень (вперше та повторно) – 686 громадян, у минулому році – 492.

За категорією питання найбільше звернень надходить стосовно:

  • інше цивільне – 172,
  • сімейного -144, ,
  • соціальне забезпечення – 98,
  • спадкове – 76,
  • земельне – 37,
  • трудове- 35,
  • житлове- 32,
  • адміністративне – 24 та ін.

Кількість зареєстрованих звернень осіб, за якими центром прийнято рішення про надання БВПД- 62 (у минулому році – 25), з них:

56 – особи, середньомісячний дохід, яких нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення;

2 – інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;

2- внутрішньо переміщені особи;

2- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Найбільше громадян звернулось щодо складання позовної заяви про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, оскарження протоколу про адміністративне правопорушення, розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання дитини, стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчання, збільшення розміру аліментів, стягнення заборгованості за кредитним договором, заміна сторони виконавчого провадження, встановлення факту належності правоустановчого документу.

За зверненням внутрішньо переміщених осіб – встановлено факт смерті особи на тимчасово окупованій території України, поновлено виплати пенсії. Учасники АТО – стягнення компенсації за невикористану відпустку, зменшення розміру аліментів.

Виїзні прийоми. У І півріччі 2018 року Лебединським бюро правової допомоги з метою розширення доступу населення Лебединського району до безоплатної правової допомоги було здійснено 14 виїздів до сільських рад Лебединського району: с. Будилка, с. В.Вистороп, с. Рябушки, с. Підопригори, с. Ворожба, с. Боровенька, с. Боброве, с. Кам’яне, с. Гринцеве, с. Мирне, с. Бишкінь, с. Василівка, с. Межиріч, с. Підопригори.

На виїзних прийомах найбільш поширеними питаннями з якими звертаються громадяни є земельні. Також звертаються: сімейне – призначення аліментів, стягнення заборгованості по виплаті аліментів, земельне – розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку, збільшення відсоткової ставки за договором оренди землі; соціальні – зміни в порядку призначення субсидії (нарахування субсидії на фактично проживаючих, відмова у призначенні субсидії, розмір нарахування на безробітного та особи, що перебуває за кордоном), спадкові – порядок вступу у спадщину, поновлення строків вступу у спадщину, порядок спадкування за законом та заповітом.

Правопросвітницька діяльність. Правопросвітницька діяльність бюро полягає у регулярному проведенні інформаційних заходів з правових питань, які хвилюють людей та є актуальними для їхніх громад.

Вони можуть відбуватись як за ініціативою бюро, так і на звернення органів місцевого самоврядування чи органів самоорганізації населення, навчальних, соціальних, культурних закладів, інших установ чи організацій.

  Так, протягом звітного періоду:

  • щосереди на базі  Лебединської філії Сумського ОЦЗ проводяться семінари для осіб, які стоять на обліку, як безробітні. Проведено семінари на тему: «Легальної зайнятості», «Праці жінок та молоді», «Зміни в порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», «Особливості призначення державної допомоги сім’ям з дітьми», «Порядок внесення змін до трудової книжки», «Затримка у видачі трудової книжки у разі звільнення», «Охорона праці», «Працевлаштування осіб передпенсійного віку», «Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги», «Зміни в порядку призначення субсидії» та ін. (всього 27 семінарів).

 З 8:00 до 10:00 щосереди діє дистанційний пункт, в якому безробітні можуть отримати безкоштовні юридичні консультації.

  • у Лебединському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» у Сумській області, серед осіб, що перебувають у них на обліку (засудженні до покарання без позбавлення волі) проводяться роз’яснюючі семінари кожного другого понеділка місяця на тему: «Доступ до безоплатної правової допомоги», «Права затриманих в Україні», «Порядок залучення захисника для надання БВПД», «Захист прав неповнолітніх», «Запобігання та протидія домашнього насильству», «Медична реформа в Україні» та ін. (всього проведено 13 семінарів).

Співпраця з Лебединським районним судом:

  • проведення постановочних судових засідань з учнями 9 кл. ЗОШ №6, ЗОШ №1;
  • проведення екскурсій приміщенням суду та ознайомлення учнів з їх правами;
  • проведення конкурсу дитячого малюнку приуроченого до Дня захисту дітей на тему «Я маю право»
  • робочі зустрічі з головою суду.

Круглі столи:

  • «Права та свободи внутрішньо переміщених осіб» – управління праці та соціального захисту населення Лебединської міської ради
  • «Охорона праці» у Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості;
  • «Захист прав неповнолітніх» у Лебединському районному відділі з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України

Доступ до електронних сервісів МЮУ: 

В приміщенні бюро громадяни можуть скористуватися електронними сервісами Міністерства юстиції України он-лайн. Для отримання інформаційної довідки щодо перевірки майнових прав, оперативної інформації про стан розгляду свого запиту до державного органу, відомостей з різноманітних реєстрів, які ведуться Міністерством юстиції. Для цього в бюро є комп’ютери, під’єднані до мережі Інтернет.

У І півріччі 2018 року за інформацією  звернулось 18 осіб.

На постійній основі проводиться вуличне інформування, поширення буклетів щодо розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги.

Лебединське бюро правової допомоги.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *