Шановні батьки!

Для Вас літо – час нових тривог, адже сучасний світ сповнений спокус і завуальованих ризиків, які не такі очевидні на перший погляд, але від цього не менш небезпечні.

Дитина влітку частіше залишається без нагляду, і якщо вже ми не завжди можемо бути поруч, то просто зобов’язані навчити дитину убезпечувати себе. Вона повинна вміти розпізнавати зло, поганих людей і знаходити оптимальний вихід із будь-яких ситуацій.

Батьки або, у відповідних випадках, законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування (ч. І cт.18 Конвенції про права дитини).  Разом із статусом батьківства на кожного із батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини (ст.12 р. ІІІ Закону України «Про охорону дитинства»).

Отже,  мусимо пам’ятати, що відповідальність за життя і здоров’я дітей, в тому числі і в літній період,  повністю лежить на батьках. Так, треба визнати, що за час, поки дитина була в школі чи дитячому садочку, багато батьків втратили пильність і не настільки включені у процеси розуміння того, що відбувається з їхніми дітьми за їхньої відсутності. Багатьох батьків навіть лякає літній період.

Безпека дитини складається з двох окремих спектрів. Перший – це фізична безпека, що передбачає правила поведінки на воді, правила, пов’язані з перегрівом і отруєннями організму, наявність вміння поводитися з комахами і тваринами, правила гігієни і поведінки на дорозі, на вулиці, в лісі. Другий спектр – правила психологічної безпеки, які передбачають можливість і умови спілкування з новими людьми, вміння вибудовувати правильні межі особистої безпеки і перебування дитини в зоні психологічного комфорту, що виключає насильство.

Нагадуємо, що згідно ст.59 Закону України «Про освіту» батьки несуть повну відповідальність перед законом за виховання та поведінку своїх дітей, збереження їх життя і здоров’я, дотримання режиму дня у робочі і вихідні дні, у позанавчальний час та під час учнівських канікул.

Для того, щоб з вашими дітьми не сталося нещастя, або щоб вони самі не скоїли протиправних вчинків, дітям віком до 18 років забороняється знаходитися поза межами свого житлового помешкання влітку після 22.00 години, в осінньо-зимово-весняний період – після 21.00 години.

Дітям забороняється відвідувати дискотеки після вказаного часу.

Дітям заборонено займатися тютюнопалінням, вживати спиртні напої, в тому числі слабоалкогольні і пиво. Криміналом є вживання і розповсюдження наркотичних засобів.

Через численні каліцтва та часті нещасні випадки на дорогах дітям заборонено самостійно виїжджати на дорогу з твердим покриттям на велосипедах до виповнення 14 років. Їзда на мопедах, скутерах, мотоциклах  дозволяється при виповненні 16 років і при наявності водійських прав. Водіння транспорту дозволяється з 18 років при наявності водійських прав.

Без супроводу і контролю батьків неповнолітнім не дозволяється купатися у водоймах.

Забороняється заходити і обстежувати територію  нежилих приватних помешкань і будинків.

Шановні батьки! Попередьте своїх дітей про заборону торкатися незнайомих предметів, які можуть бути вибухонебезпечними, торкатися обвислих чи лежачих електропроводів. Нагадайте дітям про правила поводження з електро-  та газоприладами, про правила пожежної безпеки.

Нагадайте правила збереження життя під час грози. Не допускайте самостійного збирання та вживання дітьми грибів.

Контролюйте зв’язки дітей з незнайомими особами, новими друзями. Контролюйте вільний час своїх дітей!

Запам’ятайте!

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності.

Стаття 184. Кодексу України про адміністративні правопорушення

Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей –

тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, –

тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, –

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, –

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нехай літо стане для вас та ваших дітей чудовим незабутнім періодом з найкращими і яскравими спогадами!

Матеріал надано  Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *