Відбулося засідання громадської ради

14 червня відбулося чергове засідання громадської ради, яка діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. На засідання представників інститутів громадянського суспільства міста були запрошені начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Губська та заступник начальника – Світлана Петрова, які детально розповіли про зміни у нарахуванні субсидій.

Зокрема, говорили про зміну форми декларації для отримання субсидії – з 1 травня 2018 року в декларації про доходи необхідно вказувати доходи всіх членів родини (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами. Причиною змін є те, що є чимало сімей, у яких чоловік прописаний за однією адресою, а дружина та діти – за іншою. Наприклад, чоловік працює, дружина в декретній відпустці або взагалі не працює. Таким сім’ям раніше, враховуючи те, що дружина зареєстрована з дітьми в помешканні одна, надавалася чимала субсидія, а доходи чоловіка не враховувалися. При цьому на помешкання, де прописаний чоловік, оформлювалася субсидія, виходячи з кількості осіб, які фактично проживають у ньому. Таким чином, в обох випадках доходи такої людини не бралися до уваги при призначенні субсидії.

Уряд вирішив з’ясувати, хто із отримувачів субсидії обманює державу, приховує свої доходи та зловживає призначенням допомоги по сплаті комуналки, і для цього змінив програму надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг. У Кабміні впевнені, що тепер система субсидій буде соціально справедливою і її будуть отримувати лише ті, хто дійсно потребує допомоги.

Зміни в програмі передбачають, що субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеду і авто, наданого органом соціального захисту населення. Також, відтепер необхідно буде вказувати в деклараціях доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири.

З 1 травня 2018 року субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 квадратних метрів, а будинку – 200, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Переміщені особи  зможуть оформити субсидії без укладання договорів на оренду житла.

Ще з 1 травня діє нова соціальна норма на газове опалення – 4,5 кубометрів на 1 квадратний метр площі, а на електроопалення – 30 кіловат на годину на квадратний метр площі.

На усі питання, які виникали у членів громадської ради під час засідання, начальником управління праці та соціального захисту населення та заступником начальника були надані вичерпні відповіді.

Також, на запрошення членів громадської ради, на засідання був запрошений начальник відділу торгівлі і побутового обслуговування населення управління економічного розвитку і торгівлі Олексій Харченко. До відома присутніх була доведена інформація про права споживачів, зокрема, про те, що кожен громадянин має право бути максимально проінформованим стосовно товару, який збирається придбати. Також Олексій Петрович відзначив, що якщо права споживача порушуються, про це обов’язково треба повідомляти письмово, звертаючись із заявою до відділу торгівлі і побутового обслуговування населення, бо це дає змогу вирішити ту чи іншу проблему. На усі питання, які озвучили присутні, були надані змістовні відповіді.

Крім цього, члени громадської ради обговорили деякі організаційні питання та розпланували свою подальшу роботу.

Відділ з питань внутрішньої політики.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *