До уваги фізичних осіб, працівників та роботодавців!

Відповідно до частини третьої статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належать здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством та накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Зважаючи на це, повноваження щодо контрою за додержанням законодавства про працю на території міста Лебедина та підпорядкованих міській раді населених пунктів (с. Куданівка, с. Олексенкове, с. Токарі) покладено на управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради. До компетенції якого входить контроль за додержанням норм законодавства про працю, в частині своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.

На сьогоднішній день зазначений контроль на території Лебединської міської ради здійснюється інспектором праці, якому Державною службою України з питань праці видано службове посвідчення інспектора праці, у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань. Але пріоритетом інспектора є запобігання порушенням через відвідування роботодавців з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, моніторингу стану його дотримання, у тому числі оформлення трудових відносин.

Крім того, за письмовою заявою роботодавця інспектором праці може проводитися аналіз стану дотримання законодавства про працю та надаватися рекомендації щодо його застосування. За результатами якого складається довідка та штрафні санкції не застосовуються.

У разі порушень стосовно фізичних осіб чи працівників законодавства про працю, а також за консультаціями з питань трудового законодавства звертатися до інспектора праці  за адресою  м. Лебедин, вул. Пушкіна, 2 (Управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради), тел. (05445)21438.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *