Соціальний захист учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій та ветеранів війни

23 квітня під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, розглядалось питання соціального захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій та ветеранів Другої Світової війни. Як зазначила начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Губська, станом на 01.04.2018 року на обліку в управлінні перебуває 316 громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС та яким виплачено з початку 2018 року 120,7 тис. грн., а саме: компенсація на продукти харчування на суму 90,1 тис. грн., компенсація на оздоровлення – 5,0 тис. грн., виплата додаткових відпусток 1 громадянину на суму 2,6 тис. грн., безкоштовне медичне обслуговування: на придбання ліків – 17,1 тис. грн., на зубопротезування – 5,9 тис. грн.

На обліку по забезпеченню санаторно-курортними путівками перебувають 14 громадян, які постраждали від аварії на ЧАЕС. На придбання санаторно-курортних путівок з державного бюджету в 2018 році виділено 54,6 тис. гривень, що дасть можливість придбати вісім путівок.

В управлінні на обліку перебуває 1049 ветеранів війни, з них учасників бойових дій – 398 осіб (у тому числі 5 – учасників бойових дій ВВВ), інвалідів війни – 98 осіб ( у тому числі – 15 інвалідів ВВВ), учасників війни – 342 осіб, членів сімей померлих ветеранів війни – 211 осіб.

Сума пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветеранам війни усіх категорій за 1 квартал 2018 року склала  1202,3 тис. гривень. Нараховано пільги готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 22 особам на суму 36,8 тис. грн.

На обліку по забезпеченню санаторно-курортними путівками перебувають 38 ветеранів війни, з них: 12 інвалідів війни, 7 учасників бойових дій, 19 учасників війни. За рахунок коштів міського бюджету в 2018 році планується оздоровити 11 ветеранів війни з них 8 інвалідів війни.

За рахунок коштів обласного бюджету здійснюється виплата компенсації на поховання учасників бойових дій в розмірі 1,0 тис. гривень. Станом на 01.04.2018 року зазначену допомогу отримали 5 осіб.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 №170 «Деякі питання виплати у 2018 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» станом на 01.04.2018 року одноразову допомогу до Дня Перемоги нараховано 891 ветерану війни на загальну суму 976,2 тис. гривень. Виплата допомоги наразі триває.

Станом на 01.04.2018 року на обліку в управлінні перебуває 243 учасника бойових дій в зоні АТО, з них 6 учасників бойових дій прирівняні до інвалідів війни. На обліку по забезпеченню санаторно-курортними путівками перебуває 17 осіб.

Відповідно до Обласної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки для забезпечення учасників бойових дій в зоні АТО твердим паливом передбачені кошти в сумі 40,0 тис. грн. Станом на 01.04.2018 року в управлінні зареєстровано 9  заяв від осіб даної категорії, які виявили бажання отримати дрова та 2 заяви від осіб, які виявили бажання отримати грошову компенсацію.

Рішенням сесії міської ради від 31.01.2017 року №304-МР затверджено Міську програму соціального захисту населення на 2017-2021 роки (зі змінами), якою передбачено надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції та пораненим військовослужбовцям, одноразової допомоги на лікування учасників АТО, надання щомісячної грошової допомоги неповнолітнім дітям загиблих (померлих) учасників АТО, матеріальної допомоги військовослужбовцям на компенсацію проїзду до місця проходження військової служби за контрактом. На соціальний захист учасників АТО в міському бюджеті передбачено 65,4 тис.грн.

Станом на 01.04.2018 року виплачено грошову допомогу 4 дітям загиблих учасників АТО на суму 3,6 тис.грн.; 3 військовослужбовцям виплачено компенсацію на проїзд до місця проходження служби на загальну суму 1,5 тис.грн.

Міським центром допомоги учасникам АТО та членам їх сімей організована і проводиться робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО  Професійне навчання учасників АТО організовується з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Управління праці та соціального захисту населення здійснює підбір навчальних закладів відповідно до потреби, укладає договір з учасником АТО та видає йому направлення на професійне навчання до навчального закладу. Станом на 01.04.2018 зареєстровано 5 заяв на проходження навчання за напрямком «водій категорії С,Д» та 3 заяви  на проходження навчання за напрямком «водій категорії В».

Розпорядженням міського голови від 20.03.2018 №44 утворено Координаційну раду з надання допомоги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, затверджено її склад та Положення, основним завданням якої є координація надання допомоги з вирішення питань лікування, реабілітації, соціального захисту, адаптації, професійної підготовки (перепідготовки), здобуття освіти, забезпечення майнових прав, надання правової та іншої передбаченої законодавством допомоги учасникам АТО та членам їх сімей, їх інформування із зазначених питань.

Розповіла Валентина Олександрівна і про роботу зі зверненнями громадян в управлінні праці та соціального захисту населення протягом 1 кварталу 2018 року. За цей період було отримано 15 звернень – з них: надання матеріальної допомоги – 7, призначення допомоги, як малозабезпеченій особі – 2, призначення субсидії – 5, санаторно-курортне лікування – 1.

Працівниками управління забезпечується дотримання вимог щодо створення умов для якісного та ефективного обслуговування громадян в установах соціальної сфери. Особлива увага приділяється уважному ставленню працівників під час особистого прийому громадян та розгляду їх звернень, недопущенню формальних відписок на звернення та розгляду усіх письмових та усних звернень по суті. Заступникам начальника управління та керівникам відділів наголошено на ретельній перевірці усіх звернень, де йдеться про недоліки в роботі працівників та посадових осіб, невідкладне реагування на них з метою припинення неправомірних дій та скасування незаконних рішень.

З метою створення зручностей для прийому  громадян з призначення соціальних допомог в управлінні запроваджено прийом громадян за принципом «єдиного вікна», що включає призначення всіх видів соціальних виплат за єдиною заявою і одним пакетом документів. Продовжується практика чергування спеціалістів у відділах під час обідньої перерви.

Для упередження появи скарг та посилення роз’яснювальної роботи серед населення в управлінні щоквартально розглядається та аналізується на апаратних нарадах при начальнику управління надходження і розгляд звернень громадян за тематикою піднятих питань та категорією заявників.

З працівниками, які готують відповіді на звернення громадян, проведено інструктивне заняття з питань практичного застосування законодавства про роботу із зверненнями та інших законодавчих і нормативно-правових актів.

На стендах у відділах розміщена та постійно оновлюється інформація про види та розміри соціальних допомог, пільг та інших соціальних виплат та послуг, процедуру їх отримання, перелік необхідних документів. Продовжується робота прямих «гарячих ліній». Затверджений графік їх проведення начальником управління, заступниками, начальниками відділів, які займаються окремими напрямками соціального обслуговування населення. Матеріали «гарячих ліній» висвітлюються в міськрайонній газеті “Життя Лебединщини”.

Продовжується практика висвітлення в засобах масової інформації матеріалів роз’яснювального та консультативного характеру.Протягом 1 півріччя 2018 року в міськрайонній газеті надруковано 21 стаття про роботу управління та територіального центру.

Під час розгляду поточних питань міський голова акцентував увагу комунальних служб міста на тому, що весняна толока триває, територія міста і сіл, підпорядкованих міській раді має бути чистою, а також звернувся до всіх присутніх з проханням доводити до відома громадян, що викидання сміття у невизначеному для цього місці є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке – стягнення визначеного законодавством штрафу.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *