Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (нодулярний дерматит)

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ЗВД ВРХ), нодулярний дерматит [Dermatitis nodularis bovum, Dermatitis nodulares] – вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом.

Які тварини хворіютьна ЗВД?

На ЗВД хворіє велика рогата худоба та інші тварини у тому числі: буйволи, зебру. Є повідомлення про захворювання овець.

 Чи хворіють люди на ЗВД?

Ні! Люди не хворіють на ЗВД.

Чим небезпечна хвороба?

Хвороба небезпечна високими економічними збитками тому, що викликає значне зниження молочної і м’ясної продуктивності, знижує якість шкіряної сировини. У корів порушується статєва циклічність, у стільних корів виникають аборти. В Індії ця інфекція щорічно завдає шкоди на 50 млн. рупій. Летальність при нодулярному дерматиті великої рогатої худоби не перевищує 10%.

 Як відбувається зараження?

Хвороба переважно передається кровосисними комахами: комарами, ґедзями, москітами і мухами деяких видів. Найбільша кількість тварин хворіє у місцях великого скупчення комах. Зареєстрована передача збудника телятам через молоко корови. Помічено, що вірус можуть поширювати птахи, особливо водоплавні, зокрема чаплі. В деяких випадках вірус може передаватися через корми та воду. Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря!

Що станеться, якщо не повідомити про хворобу?

Хвороба може швидко поширитись в регіоні, завдаючи значних економічних збитків внаслідок зниження продуктивності та загибелі трарин.

Телефон Держпродспоживслужби: тел. 2-06-00

Начальник Лебединського районного управління  головного управління  Держпродспоживслужби в Сумській області О.А.Скварча.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *