У Лебедині відбулася нарада стосовно роз’яснення змін у трудовому законодавстві

13 березня у місті Лебедині відбулася семінар-нарада для роботодавців з питань роз’яснення змін в трудовому законодавстві. Поглибити свої знання та отримати практичні професійні поради зібралися керівники підприємств, установ, організацій, навчальних закладів міста, зацікавлені у дотриманні законодавства про працю. З метою недопущення імовірних порушень законодавства про працю для роботодавців Сумщини розпочато проведення серії навчальних заходів. Семінари-наради проходять під егідою Сумської обласної державної адміністрації за участю Управління Держпраці у Сумській області, Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації, а також Сумської обласної ради профспілок.

Із вступним словом до присутніх звернулись представники влади міста та району. Міський голова Олександр Бакликов зазначив, що дотримання законодавства про працю є невід’ємною складовою у роботі будь-якого підриємства, установи, організації, а легалізація праці найманих робітників допоможе поліпшити соціально-економічне становище рідного міста.

Про зміни у чинному законодавстві про працю щодо контролю за додержанням трудового законодавства учасників засідання проінформувала заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Алла Врубель. Зокрема, Алла Григорівна детально розповіла про нововведення у чинному законодавстві про працю,  а саме в частині здійснення контролю за його додержанням. Присутні розглянули порядок і підстави проведення інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання державними контролюючими органами.  Було надано роз’яснення  стосовно прав інспекторів праці, а також відповідальність суб’єктів господарювання як за порушення трудового законодавства, так і за перешкоджання проведенню інспекційних відвідувань. Новим у здійсненні контрольної діяльності є право інспекторів праці, по-перше, відвідувати виробничі приміщення, а по-друге, завітати на підприємство у будь-який час.

Алла Григорівна також розповіла про порушення, які допускають суб’єкти господарювання, що використовують найману працю, зокрема, помилки у нарахуванні заробітної плати працівникам, наданні щорічних оплачуваних відпусток або компенсацій за невикористані дні відпустки, дотриманні квоти в кількості працівників із інвалідністю. Також деякі роботодавці, підписавши цивільно-правову угоду з працівником, або залучають його до виконання робіт підвищеної небезпеки, або ж змушують працювати у рамках трудового розпорядку підприємства, що є приховуванням трудових відносин між роботодавцем та працівником.

Алла Врубель звернула увагу присутніх на те, що наразі штрафна санкція за недодержання вимог трудового законодавства накладається навіть у тому випадку, якщо встановлені порушення були усунуті в ході контрольного заходу. Тож керівники підприємств і організацій мають бути зацікавлені в приведенні своєї діяльності у відповідність до вимог діючого законодавства заздалегідь.

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області Світлана Закорко у ході семінару-наради проконсультувала присутніх стосовно питань соціального захисту працюючих у несприятливих та важких умовах праці. Фахівець роз’яснила представникам підприємств необхідність проведення атестації робочих місць, розглянула порядок надання пільг працівникам, зайнятим на роботах у шкідливих умовах праці. А саме, для таких працівників законодавством передбачено пільгове пенсійне забезпечення, додаткова відпустка, скорочений робочий тиждень, доплати та видача молока. Проте, у такому випадку при наданні пільг роботодавцю слід враховувати час фактичної зайнятості працівника у шкідливих умовах праці.

Стосовно порядку укладення колективних договорів і угод, проведення їх повідомної реєстрації учасників семінару-наради проінформували начальник відділу соціально-трудових відносин, зайнятості населення та політики оплати праці Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації Оксана Левченко.

Про роль профспілок у трудовому колективі розповіла Світлана Власенко – завідувач відділу правової роботи Сумської обласної ради професійних спілок.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *