Із сьогоднішнього дня у місті почала функціонувати перша в Сумській області патронатна сім’я

Знайомтеся, Гайдук Антоніна Андріївна – перший патронатний вихователь у Сумській області. Це щира, сонячна мама трьох дітей. Вона давно замислювалася над тим, щоб стати опікуном, тому коли побачила рекламу патронату, виразила бажання стати вихователем. Ще на початку літа 2017 року вона звернулася до служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради, де отримала консультацію з цього питання. Як ділиться спогадами сама Антоніна: «Страх звичайно був, я хвилювалася, довго думала над тим, чи потрібно це мені взагалі. Зрозуміло, що працювати, в основному, потрібно буде з “важкими дітьми” з сімей, що опинилися в СЖО, але гарно все обдумавши, я зрозуміла, що зможу це зробити. У мене вже є досвід у вихованні 3 дітей, найменшому вже 24 роки. Але сумніви були лише на початковому етапі. Зараз я не боюсь і готова працювати». І вже наприкінці серпня жінка почала готувати відповідний пакет документів, а саме:
1) заяву;
2) копію паспорта громадянина України;
3) копію трудової книжки (у разі наявності);
4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866;
5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.
Зі слів патронатного вихователя, це було не складно, труднощів не виникало. Після цього вона близько 2 місяців проходила навчання, що відбувалися у м. Харкові, Сумах та Лебедині. Там вона поглибила свої знання, знайшла для себе і дещо нове. Навчалися добровольці у незвичній формі тренінгу, часто з використанням ігор. Вони програвали ситуації, що можуть виникнути у сім’ї та намагалися знайти вирішення проблем. А у місті Суми вони навіть пройшли курси першої допомоги та отримали сертифікати Сумської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, що засвідчують готовність надати першу допомогу при необхідності. Патронатний вихователь також пройшла співбесіду у Лебединській міській раді. І ось, настав останній крок до мети – сьогодні міським головою Бакликовим Олександром Миколайовичем та патронатним вихователем Гайдук Антоніною Андріївною був підписаний договір про надання послуг з патронату над дитиною.
Антоніна говорить: «Цікаво те, що я першовідкривач у Сумській області, дуже приємно, що Лебедин запровадив патронатне виховання. Зараз я впевнена, що можна подолати будь-які складності. Мені хочеться вже скоріше почати працювати».В Україні роботу з пілотування послуги сімейного патронату вперше було запроваджено міжнародною громадською організацією «Партнерство кожній дитині» за підтримки Всесвітнього дитячого фонду «Сhilhood» (Швеція), Міністрества соціальної політики України спільно з органами місцевого самоврядування Києва, Броварів, Білої Церкви та Умані. Спираючись на кращий міжнародний досвід, благодійна організація Партнерство «Кожній дитині» спільно з громадами зазначених міст відпрацювали та запровадили послугу сімейного патронату над дитиною.
Здобутий досвід став підґрунтям для розробки проекту та прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», та постанови Кабінету Міністрів України № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною». Даними законодавчими актами передбачено ряд нових механізмів забезпечення права дитини виховуватись у сім’ї, зокрема послугу патронату над дітьми, як альтернативу інституційного догляду дітей у притулках, інтернатах, центрах соціально-психологічної реабілітації.
Патронат над дитиною є інноваційною послугою і  передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка потрапила в складні життєві обставини, як-то, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю, насильство в сім’ї, проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення, у сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин. Підтримку біологічній родині дитини у вирішенні проблем, щоб дитина невдовзі змогла до неї повернутись будуть надавати фахівці міждисциплінарної команди, до якої входять спеціаліст служби у справах дітей, патронатний вихователь, фахівець с соціальної роботи, спеціаліст-психолог, інші спеціалісти, дотичні до ведення випадку даної родини.
Найважливішим в патронаті є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує в сімейних умовах, вона продовжує спілкування з близькими людьми, друзями відвідує свій же дитячий садок чи школу. У ситуації, коли дитина перебуває недалеко й біологічні батьки можуть із нею бачитись і спілкуватись (якщо таке спілкування є безпечним), соціальним працівникам легше сформувати в батьків мотивацію до змін, та здатність опікуватися дитиною, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.Для тих, хто зацікавився цією проблемою про надання консультації в роботі із кандидатами у патронатні вихователі, просимо звертатися до служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради та міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Тел. 2-19-26 (служба у справах дітей)
Тел. 2-09-09 (центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *