Свято Єдності відзначили у Лебедині

Сьогодні 22 січня у День Соборності України шкільна та студентська молодь міста, представники органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій, історики, краєзнавці, громадськість міста символічно зібралися біля пам’ятника Великого Кобзаря, який завжди прагнув бачити неньку-Україну вільною, незалежною та соборною, на урочистий мітинг з нагоди Дня Соборності України.

Міський голова Олександр Бакликов під час вітального слова зазначив, що лише об’єднавшись нам під силу вирішити найскладніші проблеми, перемогти найзапеклішого ворога, наша сила у нашій єдності і свято Соборності України є символом одвічного прагнення української нації бути єдиним народом, не розділеним між Сходом та Заходом.

Зі словами привітань та провівши екскурс в історію, розповівши про обставини у яких опинилася Україна, коли проголошувався Акт Злуки у далекому 1919 році, звернулися до присутніх історик, директор Лебединської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Анатолій Удод та  краєзнавець Володимир Кравченко.

Під час мітингу присутні мали змогу насолодитися виступами артистів міського центру культури і дозвілля.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів присутні вшанували пам’ять усих тих, хто загинув у боротьбі за вільну, незалежну, соборну Україну. Також, 22 січня виповнюються роковини загибелі активістів Євромайдану, Героїв України (посмертно) С.Нігояна та М.Жизневського (2014).

 

22 січня ми відзначаємо дві важливі події української історії: проголошення незалежності першої у ХХ столітті української держави – Української Народної Республіки (1918) та проголошення, рівно через рік, Акта Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки (1919).

Варто зазначити, що Українська Народна Республіка проголосила незалежність першою серед нових держав у Східній Європі – раніше, ніж країни Балтії, Польща та Чехія.

Національна єдність є обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії, незалежність і соборність є запорукою успішного розвитку української державності. Втрата Україною незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат від Голодомору, репресій та війн. Більшовики застосовували проти української незалежності методи «гібридної війни»: невизнання присутності своїх військ на території УНР, створення маріонеткових проросійських «республік» та підтримку антиукраїнських «повстанських» рухів. Такі ж методи застосовує сьогодні і Російська Федерація, сьогодні бійці в зоні АТО, як і українські вояки 100 років тому, відстоюють незалежність і соборність України.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *