Підсумки роботи в системі цивільного захисту за 2017 рік

Під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим 26 грудня, до відома учасників наради була доведена інформація про підведення підсумків роботи в системі цивільного захисту за 2017 рік. Начальник відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій Юрій Кіптенко повідомив, що станом на 01.12.2017 на території Лебединської міської ради надзвичайних ситуацій ні місцевого, ні об’єктового рівнів не виникало.

Втім, на території Лебединської міської ради виникли ряд надзвичайних подій техногенного та соціально-політичного характеру. Надзвичайні події техногенного характеру:

  • пожежі –  виникло 24, збитки від яких складають 1 919 000 грн. Вогнем знищено і пошкоджено 23 будівлі та споруди, 2 автомобілі. Причини: необережне поводження з вогнем; неправильне влаштування та експлуатація електрообладнання; неправильне влаштування та експлуатація приладів опалення та інші;д
  • дорожньо-транспортні пригоди – у 2017 році на території м. Лебедина зареєстровано 7 випадків ДТП, 1 людина загинула та 3 отримали травми.

Надзвичайні події соціально-політичного характеру:

  • виявлення застарілих боєприпасів – у  2017 році на території м. Лебедин таких випадків було 3, при цьому виявлено 1 мінометний снаряд та 2 ручних гранати. Усі боєприпаси періоду Другої світової війни знешкоджено піротехнічною групою міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України в м. Ромни.
  • обмороження і переохолодження – 2 випадки, внаслідок переохолодження 1 особа загинула;
  • отруєння – 2 випадки отруєння грибами.

Незважаючи на недофінансування заходів з цивільного захисту та пожежної безпеки, в основному було забезпечено достатню готовність та оперативність  реагування на надзвичайні ситуації, підвищення захисту населення і територій від впливу  факторів техногенного та природного характеру.

Проведені у 2017 році заходи спрямовані на виконання комплексних дій по ефективній реалізації державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, передбачених розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 12.12.2016 №640-ОД “Про основні напрямки підготовки і завдання цивільного захисту області на 2017 рік” та міського голови від 28.12.2016 № 223-ОД “Про основні напрямки підготовки і завдання цивільного захисту міста Лебедина на 2017 рік” в основному виконані.

В установлені терміни вводилися в дію плани протипаводкових заходів та пропуску льодоходу, протипожежних та протиепідемічних заходів.

Міською комісією з питань ТЕБ та НС протягом року під­готовлено і проведено 13 засідань, на яких розглянуто 32 питання, пов’я­заних із запобіганням надзвичайним ситуаціям при пропуску льодоходу, попе­редження лісових та побутових пожеж, спалахів інфекційних захворювань та інші.

Розглядались питання у порядку контролю за виконанням власних рішень комісії. Всі рішення комісії доведені до виконавців і взяті на контроль.

Проведені тренування з міською комісією з питань ТЕБ та НС :

– 16.03.2017 на тему: «Про вжиття заходів щодо ліквідації надзвичайної ситуації пов’язаної зі шкідливою дією  весняної повені та льодоходу», ′′Повінь-2017′′;

 – 19.10.2017 на тему:«Про заходи щодо ліквідації наслідків стихійного лиха та забезпечення проведення аварійно-відновлювальних робіт.

Про заходи щодо ліквідації аварії з пошкодженням надземного газопроводу середнього тиску в мікрорайоні «Черемушки» та забезпечення проведення аварійно-відновлювальних робіт», ′′Зима-2017′′.

16.03.2017 року проведене тренування з міською комісією з питань евакуації на тему: «Дії формувань при проведенні евакуації населення під час повені.», ′′Повінь-2017′′ та 19.10.2017 ′′Дії міської комісії з питань евакуації при евакуації людей з пошкоджених будинків′′,′′Зима-2017′′.

В місті відпрацьована оперативно-інформаційна мережа, яка передба­чає доповідь керівному складу міста службами, підприємствами, устано­вами і організаціями всіх форм власності про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 27.03.2013 року № 60 визначено місце масового відпочинку населення міста на воді. Це міське озеро Лебединське.

На міському пляжі озера Лебединське в період купального сезону функціонував сезонний рятувальний пост. Випадків загибелі людей на воді не було.

Між Лебединською міською радою та Сумською міською радою укладена угода про передачу видатків на утримання комунальної установи ”Сумська міська рятувально-водолазна служба” на 2017 рік. Згідно цієї угоди протягом року проведено співфінансування рятувально-водолазної служби на суму 15,1 тис. грн.

Згідно облікових документів на території міста знаходиться 19 протирадіаційних укриттів (ПРУ) загальною місткістю  3880 осіб та площею 5,9 тис. квадратних метрів.  Обмежено готовими визнано 13 ПРУ, решта – 6 не готові до використання за призначенням. Одне ПРУ зруйноване, документи направлені на списання до Департаменту цивільного захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

В мирний час більшість ПРУ використовується об’єктами господарювання під складські приміщення та класи ЦЗ. В житлових будинках ПРУ використовується мешканцями будинків для зберігання овочів та консервації.

Сили цивільного захисту міста складаються із пожежно-рятувальної частини 18 – ДПРЧ УДСНС України в Сумській області з особовим складом 41 чол., 20 формувань цивільного захисту з особовим складом 143 чол. та спеціалізованих служб цивільного захисту з особовим складом 244 чоловік.

З метою підтримання сил ЦЗ  у високій готовності до виконання покладених на них завдань у 2017 році проведено 29 комплексних об’єктових тренувань та навчально – тренувальні заняття на ПНО за ПЛАСом .

12 травня на базі спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 був проведений показовий День ЦЗ та комплексне об’єктове тренування, на якому були присутні відповідальні особи з ЦЗ – заступники директорів загальноосвітніх шкіл міста. 18 травня проведені Дні ЦЗ у ЗОШ міста. У ході Дня ЦЗ проведено об’єктові тренування: евакуація учнівсько-педагогічного колективу за сигналом  ЦЗ у випадку надзвичайної ситуації  мирного чи воєнного характеру, здійснено відпрацювання співпраці з міськвиконкомом, ДПРЧ-18 управління ДСНС в Сумській області, службою екстреної медичної допомоги Лебединської ЦРЛ, Лебединським відділенням поліції ГУНП  у Сумській області; у школах були випущені тематичні стінгазети, конкурси дитячих малюнків тощо.

В місті налічується 18 потенційно-небезпечних об’єктів. Частина з них підлягає паспортизації та занесення у базу даних Державного реєстру ПНО.

На підприємствах, в установах та організаціях в приміщеннях загального користування, з урахуванням особливостей виробничої діяльності, встановлені інформаційно-довідкові куточки з питань цивільного захисту.

Підготовка непрацюючого населення здійснювалася на базі 3 консультаційних пунктів при житлово-експлуатаційних організаціях, які оснащені відповідними куточками «Як діяти у надзвичайних ситуаціях» та іншими довідковими матеріалами.

Протягом 2017 року в Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності області пройшли навчання 22 особи, що складає 105% плану. Крім того на договірній основі пройшли навчання 7 працівників ОГД відповідальних з питань ЦЗ.

Для покращення ситуації у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру рішенням сорок п’ятої сесії шостого скликання Лебединської міської ради від 26.02.2014 року затверджена міська цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2014-2018 роки.

Одним із напрямків діяльності та заходів Програми є створення матеріального резерву для запобігання, ліквідації НС техногенного  і природного характеру та їх наслідків.

Відповідно до програми у 2017 році передбачалось фінансування заходів по накопиченню матеріального резерву. У грудні 2017 року придбано для поповнення міського матеріального резерву 200 літрів бензину А-92 на суму 5200 грн.

Станом на 26.12.2017 в міському матеріальному резерві знаходиться 550 літрів автомобільного бензину А-92 та 2100 літрів дизельного пального, а також укладені угоди з підприємцями міста на поставку будівельних матеріалів, лісоматеріалів та продуктів харчування.

Проблемні питання з безпеки життєдіяльності людини в сучасних умовах систематично висвітлювались у міськрайонних засобах масової інформації. Особлива увага зверталась при цьому на  недопущення загибелі людей на водоймах міста, запобігання нещасних випадків при користуванні газовими та електричними приладами у побуті та при знаходженні вибухо-небезпечних предметів, забезпечення протипожежного захисту підприємств, дотримання санітарно-гігієнічних норм, попередженню лісових пожеж,  тощо.

 

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *