Запровадження послуги патронату над дитиною

Що таке сімейний патронат і чому ця послуга потрібна саме сьогодні? Це важливе питання  обговорювалось під час робочої зустрічі з створення міждисциплінарної команди для узгодженості дій із забезпечення найкращих інтересів дитини, яку буде влаштовано до сім’ї патронатного вихователя та комплексної підтримки в подоланні складних життєвих обставин її батьками або законними представниками. 

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Патронатні сім’ї в Україні почали створюватися з 2009 року. Спочатку в Броварах, потім – у Білій Церкви, згодом – в Києві. Загалом в Україні вже функціонує 13 таких родин, у яких пройшли реабілітацію більше 130 дітей, які залишилися без батьківського піклування і потребували захисту. Кожна третя дитина повернулася до своїх батьків, інші були влаштовані до сімейних форм виховання.

Наше місто може стати одним із перших міст на Сумщині, де буде впроваджено патронат над дитиною.

Інформацію надано Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *