Професійна реабілітація осіб з інвалідністю

Професійна реабілітація осіб з особливими потребами сьогодні є однією з визначальних умов їх максимальної адаптації в суспільне життя.

У комплексній системі реабілітації інвалідів професійна реабілітація та наступна трудова зайнятість – одні з найважливіших засобів інтеграції у суспільство людей з обмеженими фізичними можливостями. З одного боку, це сприяє їх самозабезпеченню та матеріальній незалежності, з іншого – є засобом самоствердження особистості.

В Україні діє мережа закладів професійної реабілітації інвалідів. Провідним закладом у здійсненні завдань професійної реабілітації інвалідів є державна соціальна установа – Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів Міністерства соціальної політики України. (Київська область, Вишгородський район, смт Лютіж).

Оплата вартості навчання та перекваліфікації осіб з інвалідністю проводиться шляхом відшкодування Фондом соціального захисту інвалідів навчальному закладу витрат за навчання особи з інвалідністю.

Така допомога надається, якщо індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю передбачено професійну реабілітацію та / або професійне навчання.

Умови та перелік документів, необхідних для отримання фінансової допомоги на оплату вартості навчання та перекваліфікації особи з інвалідністю, передбачено Інструкцією з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 06.09.2010 № 270, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.10.2010 за № 954/18249.

У вартість навчання особи з інвалідністю включається відшкодування витрат за його проживання у гуртожитку, що належить до того навчального закладу, в якому оплачується таке навчання, і якщо воно проводиться не за місцем постійного проживання особи з інвалідністю.

За більш детальною інформацією  просимо звертатися до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради м. Лебедин, вул.. Леоніда Батютенка, 55.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *