Голодний рік, мов чорна хмара, над краєм змореним літав

В 2017-2018 рр. Україна відзначає трагічну дату – 85-річчя Голодомору 1932-1933 років. Понад півстоліття ця жахлива сторінка в історії України замовчувалася і тільки в кінці XX століття з’явилися перші публікації, дослідження, почався запис спогадів очевидців, видання збірок архівних документів, спогадів, увічнення пам’яті жертв Голодомору.

Бібліотеки міста постійно приймають активну участь в акціях вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, висвітленню подій 30-х років XX століття, які призвели до однієї з найбільших трагедій в Україні.

В книгозбірнях були організовані книжкові виставки та перегляди літератури “Невиплакані сльози України”, “Голгофа голодної смерті”, “Трагедія століття”, “Світ повинен це пам’ятати” та ін.

В бібліотеці №1 для учнів 8 класу (кл. керівник Лариса Капран) ЗОШ №3 пройшла година скорботи «Ми в цій землі житами проросли, щоб голоду не знали люди вічно…». Присутні переглянули документальні відеофільми, присвячені жахливим подіям голодоморів в Україні. На захід запрошено історика-краєзнавця Кравченка Володимира Івановича, який розповів учням про страшні події 30-х років ХХ століття на Лебединщині. Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять загиблих від голоду хвилиною мовчання та запалили свічу пам’яті.

 

Для юних відвідувачів бібліотеки №3 бібліотекар Катерина Венжега провела годину скорботи «Замучені голодом».

Історія нашого народу має  багато вражаючих і нетлінних фактів, подій, постатей. Серед розмаїття таких подій великим болем, як невилікована рана, постійно нагадує про себе голодомор в Україні 1932-1933 років.

Завідувач бібліотекою №1 Світлана Дворницька. 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *