Стан організації харчування та медичного обслуговування у навчальних закладах

Сьогодні 23 жовтня відбулася апаратна нарада, яку провів Олександр Бакликов. На ній було розглянуте питання: “Про стан організації харчування та медичного обслуговування у навчальних закладах.” Доповідав начальник відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Володимир Доценко.

Відділом освіти виконавчого комітету та адміністраціями навчальних закладів міста вживаються заходи щодо виконання законів України «Про загальну середню освіту», «Про освіту», «Про охорону дитинства», «Про дошкільну освіту», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», постанов Кабінету Міністрів України «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах». У відділі освіти та навчальних закладах наявна нормативно-законодавча база із зазначеного питання, видано відповідні накази, розроблено заходи, спрямовані на поліпшення якості харчування та здійснення контролю за його організацією.
У 5 дошкільних та 6 загальноосвітніх навчальних закладах м. Лебедин виховується 925 дітей дошкільного та навчається 2 490 дітей шкільного віку. У всіх навчальних закладах наявні їдальні та харчоблоки, 9 із яких знаходяться у типових приміщеннях, 2-у пристосованих.
З метою поліпшення роботи шкільних їдалень та харчоблоків дошкільних навчальних закладів, забезпечення дотримання технології приготування їжі щороку поповнюється їх матеріально-технічна база. У 2017 роках у дошкільні навчальні заклади придбано посуду столового та кухонного інвентарю на загальну суму 14.6 тис. гри.., з яких 10.8 тис. грн.. – кошти міського бюджету, 3.87 тис.грн. – спонсорські кошти, проведено поточні ремонти у харчоблоках на загальну суму 3.4 тис. грн.., з яких 3.3 тис. грн.. – кошти міського бюджету.
У загальноосвітні навчальні заклади міста у поточному 2017 році придбано столового посуду та кухонного інвентарю на загальну суму 33.4 тис. грн.., з яких 17.8 тис. грн. – кошти міського бюджету, 20.6 тис. грн.. -спонсорські (батьківські кошти). Окрім цього у Лебединську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № З за кошти міського бюджету придбано електром’ясорубку вартістю 15.8 тис. грн., за спонсорські (батьківські) кошти -10 стільців на загальну суму 2.3 тис. грн.
З метою створення належних санітарно-гігієнічних умов для харчування дітей керівниками навчальних закладів у період підготовки до 2017-2018 навчального року проведено поточні ремонти їдалень та харчоблоків, здійснено ревізію електрообладнання, аналіз стану придатності холодильного і технологічного обладнання, укладено угоди на проведення дератизаційних та дезінфекційних робіт на харчоблоках, підсобних приміщеннях.
У 2017 році проведено поточних ремонтів у шкільних їдальнях на загальну суму 24.0 тис. грн.. з яких 8.4.тис. грн.. – кошти міського бюджету, 15.6 тис. грн.. – батьківські кошти, поточні ремонти у харчоблоках дошкільних навчальних закладів проведені за рахунок коштів міського бюджету, на які використано 33.8 тис.грн.. у всіх навчальних закладах міста харчоблоки забезпечено проточною гарячою і холодною водою.
Харчування учнів здійснюється відповідно до перспективного меню, затвердженого начальником відділу освіти та головним лікарем управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі, щоденне меню затверджується директором навчального закладу та відповідає перспективному по найменуванню та виходу страв.
Медичні сестри навчальних закладів роблять розрахунки меню по вартості на одну дитину та вихід порції, відповідність нормі видачі на дитину. Періодичний аналіз меню показує, що для дітей готуються страви з м’яса та м’ясопродуктів, риби, овочів молока. Для дітей дошкільного та 6-річного віку організоване З-разове харчування
В освітніх закладах дотримуються термінів умов зберігання та реалізації продуктів, що швидко псуються. Ведеться журнал температурного режиму в холодильниках. На харчоблоках зберігаються добові норми кожної страви до аналогічного прийому їжі із зазначенням дати і часу відбору проб. У навчальних закладах міста наявна книга картотеки страв, рекомендована Міністерством освіти і науки України та узгоджена з Міністерством охорони здоров’я України.
З травня по жовтень 2017 року відділом освіти спільно з управлінням Держпродспоживслужби здійснювалися заходи щодо поліпшення умов функціонування шкільних їдалень, зокрема контроль процесу приготування страв, вчасність та якість ведення документації, послідовність технологічних процесів, дотримання законів, положень та постанов, що стосуються організації харчування.
У травні 2017 року відповідальні за харчування в навчальних закладах взяли участь в нараді «Основні питання, які виникають при обігу харчових продуктів у закладах освіти», організованого управлінням Держпродспоживлужби у Лебединському районі за участю представників управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Перед початком оздоровчого періоду 2017 року відділом освіти спільно з управлінням Держпродспоживслужби в Лебединському районі проведено розширену нараду про посилення контролю за якістю харчування дітей в закладах освіти міста за участю керівників навчальних закладів, медичних працівниками та працівників харчоблоків навчальних закладів міста, навчальний семінар для директорів навчальних закладів та директорів оздоровчих таборів, відповідальних осіб за організацію харчування, медичних працівників та працівників харчоблоків з питань виконання Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу в т.ч. щодо медико-санітарного забезпечення та харчування дітей згідно ДСанПіН 5.5.2.008-01.
У дошкільних навчальних закладах міста приділяється увага вихованню культурно-гігієнічних навичок: дітей четвертого року життя вчать користуватися виделками, а на п’ятому році – негострим ножем. Вихователі, помічники вихователів здійснюють сервіровку столу згідно з вимогами Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, залучаючи до цього старших дошкільників. У кожній віковій групі достатня кількість столового посуду, яка відповідає списковому складу дітей у групі (100% від потреби).
У навчальних закладах міста організовано (за потребою) дієтичне харчування про що видано відповідні накази, затверджено список дітей, визначено дієту.
У порівнянні з попереднім 2016 роком дещо знизилася якість харчування учнів шкіл, знизились показники охоплення харчуванням дітей.
Усіма видами харчуванням охоплено 2397 учнів що становить96% від загальної кількості школярів міста, гарячим харчуванням – 1974 учнів, що становить 79% від загальної кількості, що на 6% або на 126 дітей менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Безкоштовне гаряче харчування отримують 178 учнів 1-4 класів з малозабезпечених сімей за представленими документами (100%), 22 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування в ЗОШ міста (100%), 5 дітей, які навчаються в інклюзивних класах (100%), З дітей, батьки яких загинули в зоні АТО.
На 2017 рік на харчування дітей в загальноосвітніх школах міста виділено 633904,0 грн., що на 25%) більше у порівнянні з попереднім 2016 роком і становить 100%) від потреби для забезпечення безкоштовним харчуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які навчаються в інклюзивних класах, учнів 1-4 класів із малозабезпечених сімей.
На харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста в 2017 році з міського бюджету виділено 1055956.0 грн., що на 25 % більше у порівнянні з 2016 роком і становить 100% від потреби для забезпечення 42% (5.50грн.) плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах та 100% від потреби для забезпечення безкоштовним харчуванням 4 (100%) дітей-інвалідів та 213 (100%) дітей із малозабезпечених сімей.
З початку 2017 навчального року в загальноосвітніх школах та дошкільних навчальних закладах міста діти, вимушених переселенців із Луганської та Донецької областей та діти, батьки яких знаходяться в зоні АТО безкоштовне харчування не отримують.
За рахунок коштів міського бюджету з 01.01.2017 збільшена вартість харчування вихованців у дошкільних навчальних та учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста на 1 гривню. Вартість харчування для вихованців дошкільних навчальних закладів складає 13 грн. 80 коп. (5.50 -кошти міського бюджету, 7.50 – батьківські кошти, 80 коп. – вартість овочів), для учнів 1-4 класів – 7 грн.80 коп. (3.40 – кошти міського бюджету, 3.60 -батьківські кошти, 80 коп. – вартість овочів)
Ураховуючи обмеженість бюджетного фінансування витрат на харчування адміністраціями навчальних закладів проводиться робота щодо залучення позабюджетних коштів на організацію харчування та пошуку шляхів його здешевлення. Для здешевлення харчування керівники навчальних закладів активно залучають спонсорську допомогу від батьків (надається у вигляді продуктів харчування: картопля, морква, столові буряки, капуста та ін..). Здійснюється закупівля продуктів харчування в місцевого виробника -хлібобулочна продукція («ГШ Шушвалова»), ковбасні вироби (ТОВ «Лебединські ковбаси»), молоко (ДПТНЗ «Лебединське вище професійне училище лісового господарства»), проте залишається проблемним забезпечення навчальних закладів овочами, оскільки на них відсутні товаротранспортні накладні, як того вимагають вимоги Закону України «Про якість та безпеку продуктів харчування та продовольчої сировини».
З метою недопущення порушень у сфері державних закупівель відділом освіти проведений аналіз закупівель продуктів харчування. Договори на закупівлю продуктів за державні кошти заключені відповідно до вимог чинного законодавства. Продукція надходить до закладів освіти разом із супровідними документами, які засвідчують їх походження та якість (товаро-транспортні накладні). Ціни на продукти харчування економічно обґрунтовані відповідно до чинного законодавства. Забезпечується використання продуктів, які не містять консервантів, підсилювачів смаку, синтетичних ароматизаторів та барвників.
В організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців дошкільних установ присутні й певні проблеми. Зростання цін не дозволяє забезпечити виконання норм харчування в повному обсязі, постійно проводити «С» – вітамінізацію харчування.
Показник виконання норм харчування у загальноосвітніх школах та дошкільних навчальних закладах по окремих продуктах за підсумками 9 місяців становить: яйця – 80% і 70% відповідно, риба – 88% і 66%, м’ясо, м’ясопродукти – 96% і 48%, молоко – 89% і 27%, сир кисломолочний – 22% і 56%, фрукти, соки – 45% і 23%, 100% норми харчування виконуються по таких продуктах у загальноосвітніх школах міста: борошно пшеничне, крупи, цукор, макаронні вироби. У жодному навчальному закладі в повному обсязі не виконуються норми харчування. Калорійність шкільних обідів складає 600-650 ккал при нормі 800 ккал. У дошкільних навчальних закладах перевищують норму борошно пшеничне, крупи, макаронні вироби. Для забезпечення виконання норм харчування у загальноосвітніх та дошкільних закладах вартість харчування повинна становити 13 грн. та ЗО грн. відповідно.
Для покращення роботи шкільних їдалень проводиться постійний контроль за веденням документації та сертифікації продукції, дотриманням технологічних вимог до приготування їжі і зберігання харчових продуктів. Питання, які стосуються організації харчування та використання сертифікованої продукції, розглядаються на колегіях відділу освіти та нарадах керівників навчальних закладів міста.
Відповідно до вимог чинного законодавства у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах здійснення медичного обслуговування, що гарантує дітям право на охорону життя, безоплатну кваліфіковану медичну допомогу, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, формування здорового способу життя навчальні заклади м. Лебедина проводять постійну та систематичну роботу.
У дошкільних навчальних закладах та загальноосвітніх школах міста згідно з річними та місячними планами медичних працівників здійснюється профілактична та санітарно-просвітницька робота серед дітей, педагогів та обслуговуючого персоналу.
Медичне обслуговування учнів шкіл та дошкільних закладів здійснюють медичні сестри, яких згідно з тарифікацією у загальноосвітніх навчальних закладах 6 ставок та в дошкільних навчальних закладах – 6,5 ставки.
У дошкільних навчальних закладах та загальноосвітніх школах міста згідно з річними та місячними планами медичних працівників здійснюється профілактична та санітарно-просвітницька робота серед дітей, педагогів та обслуговуючого персоналу.
Медичні сестри здійснюють контроль за станом харчування: проводять бракераж сирої і готової продукції, слідкують за станом здоров’я робітників харчоблоку, за проходженням медичного огляду працівниками ДНЗ; стежать за збереженням харчових продуктів, своєчасно оформляють медичну документацію, проводять антропометричні виміри, здійснюють контроль за загартовуючи ми процедурами, оглядають дітей на педикульоз, шкіряні хвороби, проводять медико-педагогічний контроль фізкультурних занять, слідкують за вчасним проведенням профілактичних щеплень, проводять дегельмінтизацію.
Лебединською ЦРЛ, за погодженими графіками, щорічно проводиться обов’язковий поглиблений огляд дітей шкільного та дошкільного віку лікарями-спеціалістами. Відповідно до результатів огляду визначаються групи здоров’я дітей, за необхідності проводиться лікування. Діти з виявленими захворюваннями ставляться на диспансерний облік і постійно знаходяться під контролем медичних працівників.
Медична документація в школах та ДНЗ ведеться згідно вимог чинного законодавства. План роботи медичного обслуговування будується відповідно розділів: організаційна, лікувально-профілактична та оздоровча робота, протиепідемічна та санітарно-просвітницька робота.
Одним із основним аспектів формування здорової особистості дитини шкільного та дошкільного віку є гігієна навчання і виховання. Школи та дошкільні заклади ведуть роботу по виконанню санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Правил влаштування навчальних закладів.
У закладах освіти ведеться робота по виконанню санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Правил влаштування навчальних закладів.
Санітарно-просвітницька робота у навчальних закладах в основному забезпечується через випуск санітарного бюлетеня та виступу медичних працівників на батьківських зборах. Питання медичного обслуговування дітей розглядається на нарадах при директору, педагогічних радах.
В школах міста проводиться робота по формування здорового способу життя. Ця робота включає в себе наступні елементи:
– формування уявлень про власне здоров’я та його збереження.
– знайомство з основними гігієнічними вимогами та формування гігієнічних навичок відповідно до шкільних програм та в процесі позакласної роботи;
– гігієнічне виховання в школі та сім’ї.
Класні керівники загальноосвітніх навчальних закладів та вихователі дошкільних навчальних закладів несуть персональну відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей, організовують вивчення учнями та вихованцями правил і норм особистої безпеки.
В усіх закладах укладки для невідкладної медичної допомоги сформовані у межах Переліку лікарських засобів. Наявні медичні аптечки в спортивних залах, навчальних кабінетах загальноосвітніх установ.
В кожній школі обладнані медичні кабінети, які забезпечені необхідним обладнанням на 96 % та медикаментами на 100 % відповідно до визначених норм.
Медичні кабінети дошкільних закладів обладнані відповідно до вимог і складаються з трьох блоків: маніпуляційна кімната, ізолятор та кімната профілактичних оглядів. У двох дошкільних навчальних закладах є фізіотерапевтичні кабінети, які на жаль не працюють. Медикаментами дошкільні заклади у відповідності до нормативних вимог забезпечені на 100%, медичним обладнанням на 94 %.
Відділом освіти розроблені заходи щодо профілактики та зниження захворюваності дітей в навчальних закладах, профілактики грипу та ГРВІ серед дітей та підлітків. Аналіз захворюваності, медичного обслуговування розглядається на нарадах керівників та колегіях відділу освіти.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *