НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ РЕФОРМИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Білопільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області, з метою виконання поставлених завдань щодо підвищення соціальних стандартів працюючих з 1 січня цього року, проводить аналітично-моніторингову роботу, ефективно використовуючи при цьому дані персоніфікованого обліку Пенсійного фонду.

Щомісячно проводяться дослідження впливу законодавчих змін щодо підвищення мінімальної заробітної плати на складові єдиного соціального внеску, який є основним джерелом формування коштів, призначених для виплати пенсій.

Щоденно здійснюється контроль динаміки надходжень. У січні-серпні поточного року темпи зростання єдиного соціального внеску платників Білопільського та Лебединського районів в порівнянні з відповідним періодом минулого року становили – 152,2 % і склали 116,7 млн.грн.

Для здійснення контролю за додержанням мінімальної заробітної плати (3200) між органами Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та Державної служби з питань праці проводиться обмін інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

Так, у полі зору державних, контролюючих та правоохоронних органів постійно перебувають роботодавці, які нараховують заробітну плату найманим працівникам за основним місцем роботи менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на місяць; здійснюють нарахування єдиного внеску на заробітну плату менше розміру мінімальної заробітної плати; у яких, відбулося збільшення на 20 та більше відсотків кількості застрахованих осіб з ознакою “неповний робочий час”; у яких кількість застрахованих осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, значно більше ніж чисельність штатних працівників тощо.

Триває активна спільна робота робочих груп, створених в райдержадміністраціях з усіма зацікавленими органами за галузевим принципом щодо платників, які нараховують заробітну плату нижче середнього рівня в різних сферах економічної діяльності та нижче мінімальної. Вивчаються стан фінансово-господарської діяльності, питома вага витрат на оплату праці в собівартості продукції і таким чином прораховується ресурс для збільшення заробітної плати. Заслуховуються керівники, які уникаючи сплати податків встановлюють ”мінімум” й для самих себе.

Встановлення на всіх рівнях контролю за нарахуванням працівникам заробітної плати а також особиста відповідальність роботодавців та найманих працівників за своє соціальне страхування позитивно впливає на стан наповнення бюджету Пенсійного фонду і формування майбутнього пенсійного забезпечення кожної працюючої людини.

Суспільство повинно розуміти важливість прозових фінансових розрахунків. Прихована заробітна плата сьогодні – це недоодержана пенсія завтра, тобто крадіжка у самого себе та у своїх працівників.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *