Ситуація з африканською чумою свиней в Сумській області та інших областях України

29 серпня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Розглядалося питання щодо ситуації з африканської чуми свиней у Сумській області та інших областях України та заходи профілактики на території Лебединської міської ради.

Як повідомив, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександр Хрін, з початку цього року виявлено 97 випадків АЧС (84 – домашні, 13 – дикі) у 20 областях, проти 14 в минулому році у 10 областях. Карантин продовжує діяти у 21 неблагополучному пункту по АЧС – в 10 областях України (Закарпатській (7), Черкаській (3), Полтавській (2), Харківській (2), Київській (1 ),Чернігівській (1), Вінницькій (1), Одеській (1), Хмельницькій (1), Рівненській (1), Дніпропетровській (1)).

В Україні з початку поширення збудника АЧС  (2012 рік) – зафіксовано 244 випадки захворювання (208 – домашні, 37 – дикі та 1 інфікований об’єкт). Неблагополучними в Європі вважаються – Польща, Литва, Естонія, Білорусь і Російська Федерація.

Причини ускладнення характерні в більшості випадків: невиконання елементарних вимог біозахисту тваринниками свинарської галузі, сільгосппідприємств та домогосподарств, неконтрольована ситуація щодо популяції диких кабанів на теренах України.

У зв’язку зі збільшенням випадків захворювання серед диких кабанів першим заступником Голови Держпродспоживслужби України видано доручення (14.08.17 №602-01/32), у якому зобов’язано провести ДНПК при ОДА з питання виконання заходів з депопуляції диких кабанів. В цьому році із 13 випадків в дикій фауні, 6 виявлено в Закарпатській області, 2 – в Харківській, по 1 в Черкаській, Чернівецькій, Одеській, Кіровоградській та І.Франківській областях. Що характерно з них, в липні виявлено 5 випадків, в цьому місяці 1 але поряд, в сусідній Харківській області. Випадки захворювання виявляли і при вольєрному утриманні диких кабанів (Івано-Франківська область).

Проводиться моніторинг ситуації серед свинопоголів’я громадського та приватного сектору.

На території Лебединського району проведено заходи з депопуляції диких кабанів (13 голів). У зразках патологічного матеріалу збудника АЧС НЕ ВИЯВЛЕНО.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при виконавчому комітеті Лебединської міської радіи вирішила:

  • Лебединському відділенню поліції ГУНП в Сумській області, Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби посилити контроль за переміщенням живих тварин, особливо свиней та продуктів тваринного походження.
  • Лебединському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області ДУ «Лебединській міжрайонній державній лабораторії ветеринарної медицини», Лебединській районній державній лікарні ветеринарної медицини забезпечити відбір проб від усіх виявлених, загиблих свиней відповідно до методичних рекомендацій, документальний супровід останніх та своєчасну доставку до уповноважених на проведення досліджень на африканську чуму свиней акредитованих державних установ.
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *