Мистецький проект «Art-простір» (частина #29)

КОЛГОСПНА ВЕСНА (1965 р.)
Басанець Олександр Дмитрович (нар. 1931 р.)

Розмір: 127 х 250 см
Полотно, олія
В колекції: з 1965  року

Олександр Басанець – відомий український майстер, автор картин на національну українську тематику. Твори художника зображують побут і працю українського народу; в його картинах жанрова сцена нерідко поєднується з пейзажем.

Народився художник на Сумщині, в місті Лебедині, де зробив перші кроки в живописі. Згодом, Басанець пройшов школу науки мистецтва в Одеському художньому училищі, де був одним із найкращих студентів. Прагнення вдосконалюватися, здобувати нові знання привело його до Київського державного художнього інституту. Заслужений діяч мистецтв Укркаїни (1989 р.).

Олександр Дмитрович і сьогодні не полишає улюбленої справи. Працює в різних жанрах станкового живопису – тематична картина, пейзаж, натюрморт. Його твори вирізняються ліричним сприйняттям світу, трансформованим у поетичні художні образи і живописні мотиви. У той же час в жанрових картинах, позначених оповідної вмотивованістю сюжетного розвитку дії, виявляє академічну виваженість у ставленні до пластичної форми.

Рідко кому з художників дано так тонко відчувати музику кольорів, відчувати й передавати тонкощі весняних відтінків, як це зробив Басанець у своїй монументальній роботі «Колгоспна весна». Написана ще в 1965 році, картина несе на собі відбиток творчого пошуку тоді ще молодого художника.

Майстер обрав надзвичайно простий сюжет – три дівчини вранці йдуть з відрами й лопатами на роботу. Головну увагу автор зосередив на трудівницях, зображуючи їх крупним планом. З першого погляду на картину, відразу ж кидається в очі – зовнішність, тендітність і миловидність дівчат. Автор вміло об’єднує кольорові плани – яскраво-червоний, синій, фіолетовий та жовтий. При цьому він використовує й проміжні, пом’якшуючі тони: жовтувато-зелений, блакитний та чорний.

Весь твір наповнений рухом. Фігури дівчат автор розташовує зліва, тобто в тій її частині, звідки глядач починає дивитися на картину. Відчувається бадьорий темп їхнього руху, вони йдуть повз глядача і пройдений ними простір з правої сторони картини заповнюється стовбурами ніжних білих берізок, що врівноважують композицію твору.

Ритміка по діагоналі: вдалині сівалка, легкі силуети колгоспників, рухи, відра. Для більшої виразності художник подає фігури дівчат (особливо першої на фоні чорної, щойно зораної землі). Враження руху підкреслюється ритмом всієї композиції. Яскраво-зелений горизонт озимих, тендітні берізки і люди – все несе в собі ідею весняних настроїв життя, посилює ліричні звучання твору.

Картині притаманні висока живописна культура, артистична вишуканість виконавчої манери. «Колгоспна весна», як і інші твори художника наповнена яскравими барвами, сонячним світлом і викликає у глядача оптимістичний настрій.

Олександр Басанець – майстер, який може побачити душею простий мотив селянської праці. Спочатку, коли дивишся на роботу художника, на переданий простий мотив, здається, ніби десь це бачив, нічого особливого, а потім повертаєшся знову й знову, бо відчуваєш: якась таємна сила чарує, заворожує. Це і є сила твору, і є те невловиме Велике. Воно дано Олександру Басанцю. І в душі довго чуються звуки якоїсь музики, музики природи, музики Вічності.

Ближче познайомитися із картиною Олександра Басанця «Колгоспна весна», а також іншими роботами представників творчої родини можна у Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва. Музей знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *