Відбулося засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради

16 серпня відбулося чергове планове засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради. Основне питання, що було розглянуто – «Про стан розвитку фізичної культури та спорту у місті Лебедині».

За словами заступника міського голови Олени Кірєєвої, з метою популяризації здорового способу життя та фізичної реабілітації, а також максимальної реалізації здібностей обдарованої молоді в дитячо-юнацькому, резервному спорті, спорті вищих досягнень у місті Лебедині прийнята «Програма розвитку фізичної культури і спорту в м. Лебедині на 2017-2020 роки». Над виконанням програми у місті працюють 40 працівників сфери фізичної культури. З них: 12 вчителів ЗОШ, 2 викладачі ВПУ лісового господарства, 12 викладачів училищ І-ІІ рівнів акредитації, 3 спеціалісти дошкільних закладів, 6 тренерів-викладачів зі спорту. Усі працівники зі спеціальною освітою.
Загальна кількість учнів та студентів, які відвідують заняття з фізичної культури в місті – 4 659 осіб. З них: 3 рази на тиждень – 2 413 осіб (учні загальноосвітніх шкіл міста та частина учнів ВПУ лісового господарства), 4 години на тиждень – 726 осіб (студенти ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та учні ВПУ лісового господарства).
Забезпеченість кадрами з викладання уроків фізичного виховання в навчально-виховних закладах міста стовідсоткова. У кожному закладі працює спортивний гурток.
До масових видів спорту, які культивуються в навчально-виховних закладах міста Лебедина відносяться: волейбол, баскетбол, легка атлетика, футбол, футзал, настільний теніс.
Серед шкіл лідерство по фізкультурно-оздоровчій роботі займає ЗОШ № 7, № 5, № 6. На базі ЗОШ № 6 працює музей спортивної слави Лебединщини, що на даний час є одним із найкращих музеїв спорту Сумської області.
У місті працює центр позашкільної освіти, де також працюють гуртки спортивного напрямку, а саме: шаховий гурток, судномодельного спорту та спортивного танцю, де задіяні більше 150 дітей. Вихованці гуртків більше п’яти разів були переможцями та призерами різноманітних обласних та всеукраїнських змагань
На високому рівні проводиться фізкультурно-оздоровча робота і в училищах міста. Серед навчальних закладів у педагогічному училищі розвиваються такі види спорту: юнацький міні-футбол, легка атлетика і види, які пов’язані з нею, юнацький баскетбол, волейбол, настільний теніс, дзюдо, панкратіон; у медичному училищі: дівочий баскетбол, юнацький футзал; у ВПУ лісового господарства: юнацький міні-футбол, юнацький волейбол,гирьовий спорт. У кожному училищі проводяться обов’язкові внутріучилищні змагання. Збірні команди училищ приймають участь у міській комплексній спартакіаді серед вищих навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл міста з 8 видів спорту. Однією з ланок у підготовці спеціалістів фізичного виховання та тренерів з видів спорту в нашому місті є педагогічне училище.
На базі медичного училища працює спортивний зал, де під час осінньо-зимового періоду проходять усі міські та обласні змагання з ігрових видів спорту, а в цьому році ще й приймали обласні зональні змагання з баскетболу серед дівчат ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. У ВПУ лісового господарства протягом останніх двох років був змінений докорінно підхід до викладання уроків фізичного виховання та роботи спортивних секцій, що дало можливість приймати участь у міських та обласних змаганнях та зайняти третє місце в своїй підгрупі в обласній спартакіаді серед професійно-технічних закладів Сумщини.
З ініціативи молодіжних організацій училищ міста, громадської організації «Місто 2.0» та шахового гуртка центру позашкілля у місті пройшов костюмований шаховий турнір «Живі шахи», в якому прийняло участь педагогічне, медичне училища, ВПУ лісового господарства та Маловисторопський коледж. Перемогу в цих змаганнях святкували шахісти Лебединського медичного училища імені професора М.І.Сітенка.
З неолімпійських видів спорту особливу популярність серед студентів педагогічного училища набув панкратіон. Цей вид спорту запроваджений в училищі з ініціативи Сумської обласної федерації панкратіону та активної підтримки дирекції педагогічного училища.
Протягом останніх шести років одним із болючих питань роботи секції панкратіону в нашому місті було придбання татамі (спортивної основи) і лише в цьому році завдяки активній підтримці депутатів міської та обласної ради, були виділені кошти обласного бюджету і закуплено повноцінний спортивний татамі. Це надає змогу проводити міські та обласні змагання на більш високому рівні.
Працюють у місті і громадські федерації з видів спорту.
Міськрайонна федерація футболу, яка створена в 1998 році. Під егідою федерації в системі проводяться першості, кубки з футболу та міні-футболу для різних верств населення м. Лебедина, змагання на призи клубу «Шкіряний м’яч», «Золота осінь» та інші.
Міська федерація кіокушинкай карате базується на території ПАТ «ЗПК». Протягом звітного року було здійснено 8 виїздів на обласні та всеукраїнські змагання, підготовлено та отримано 6 учнівських розрядів та повернулося до міста 4 призери всеукраїнських змагань. Для фінансової допомоги федерації з коштів міського бюджету було виділено і використано 2,0 тис. гривень.
Також у місті працює секція з карате JKS від обласної асоціації карате шотокан під керівництвом Сахнюка Віталія Сергійовича. Неодноразово юні спортсмени виїжджали на обласні та всеукраїнські змагання і поверталися до міста з перемогами. На даний час у секції займаються 40 учнів.
Не залишаються осторонь спорту і діти-інваліди. На території міста працює Лебединська спеціалізована школа-інтернат, в якій крім викладання уроків фізичного виховання, працюють ще й спортивні гуртки тренерів від обласної організації «Інваспорт». Стало доброю традицією відкривати обласну спартакіаду «Сяйво надії» на базі Лебединської спеціалізованої школи-інтернату. Ми приймаємо обласні зональні змагання серед спецшкіл з видів спорту: настільний теніс, легкоатлетичний крос, легка атлетика, міні-футбол.
Відділ молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради разом з відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради проводять постійний контроль по веденню уроків Захисту Вітчизни.
За ініціативи громадської організації «Національний корпус», разом з громадськими організаціями «Місто 2.0» та «Патріот» у травні проведено змагання зі спортивного орієнтування «Лебединський азимут», де прийняли участь близько 50 учасників із різних куточків Сумської області.
До занять спортом залучає і Лебединська ДЮСШ. У спортивній школі навчається 194 учні (футбол – 98 учнів, легка атлетика – 96). Це 8 % від загальної кількості учнів шкіл міста. З дітьми працюють 6 штатних тренерів. Протягом 2016-2017 років вихованці відділення легкої атлетики більше 7 разів були переможцями та призерами обласних змагань. Серед команд ДЮСШ області з легкої атлетики збірна команда ДЮСШ міста Лебедина зайняла 3-тє загальнокомандне місце. Підготовлено 115 учнів, що виконали норматив ІІ та ІІІ розряду. Усього вихованці Лебединської ДЮСШ прийняли участь у 12 обласних змаганнях.
Протягом літнього періоду працював відпочинковий спортивний табір, де оздоровилося 45 вихованців спортивної школи. Крім того, 10 спортсменів оздоровилося в таборі наметового типу «Сузір’я» Лебединського району, та 8 спортсменів в дитячому оздоровчому таборі «Вогник» міста Ромни.
Протягом звітного періоду в місті проведено 35 міських змагань із масових видів спорту. На 2017 рік у міському бюджеті виділено 619,2 тис. гривень на утримання ДЮСШ, 85,0 тис .гривень – на підтримку міських програм зі спорту, 10,0 тис.гривень – для придбання спортінвентарю Лебединською ДЮСШ, 109,0 тис.гривень – для ремонту роздягалень адміністративного приміщення міського стадіону, 25,0 тис.гривень – для розробки проекту землевідведення, зонування території по вулиці Сумській, 79 та 226,0 тис. гривень – субвенція державного бюджету для будівництва міні-футбольного майданчика зі штучним покриттям по вулиці Сумській, 79. Пріоритетами для міста в 2017 році є такі види спорту: легка атлетика, футбол, панкратіон, карате шотокан, кіокушинкай карате,спортивно-бальні танці.
Також виконавчим комітетом були розглянуті інші нагальні питання.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *