У місті реалізовуються заходи, направлені на недопущення занесення збудника сибірської виразки та АЧС

10 липня у стінах Лебединської міської ради відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Під час роботи комісії обговорювалася ситуація щодо сибірки тварин, яка виникла в с. Миропілля Краснопільского району та профілактичні заходи щодо попередження захворювання на африканську чуму свиней.

На розгляд комісії було винесено звернення Миропільської загальноосвітньої школи щодо виявлення трупів овець. Як повідомив в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Лебединському районі Олександр Хрін, 27 червня було проведено виїзд на місце – біля р. Псел виявлено захоронення решток двох голів овець. Породу, вік, стать тварин встановити неможливо по причині лізису. Ідентифікаційні вушні бирки відсутні. При опитувані жителів сусідніх із місцем виявлення захоронення вулиць, власника тварин достовірно  встановити   не   вдалося.   У   ході   обстеження   було   прийнято рішення відібрати патологічний матеріал та направити для досліджень на сибірку до Сумського філіалу ДНДІЛДВСЕ. Після відбору пат матеріалу рештки тварин було доставлено до урочиша Кобиляче, де їх було спалено та закопано. Місце відбору пат матеріалу та спалювання решток пересипані хлорним вапном, поверхневий шар грунту знятий та закопаний разом з рештками.

При опитуванні суб’єктів господарювання різних форм власності (громадський та приватний сектор), які утримують овець, скарг щодо захворювання, загибелі, пропажі овець не виявлено.

Звітом про результати дослідження № 001035/п.м.-17 від 29.06.2017 р. Сумського філіалу ДНДІЛДВСЕ встановлено діагноз – сибірка. Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії  при Краснопільській райдержадміністрації прийнято рішення встановити територію виявлення збудника захворювання та місце спалювання неблагополучним по захворюванню на сибірку тварин та накласти карантин. Було прийнято план заходів по локалізації та ліквідації захворювання.

На території Лебединської міської ради  знаходиться одне приватне господарство, у якому під час останнього дослідження тварин (14.03.2014) знаходилося 69 голів великої рогатої худоби. Останнє щеплення тварин від сибірки проводилось 21.02.2015. На даний час планові обов’язкові профілактичні дослідження та щеплення не проведені.

Під час засідання комісії обговорювалась також ситуація щодо африканської чуми свиней в Сумській області та інших областях України та заходи з профілактики на території Лебединської міської ради. Враховуючи те, що причини виникнення спалахів в більшості випадків є недотримання елементарних вимог біологічного захисту сільськогосподарськими підприємствами та домогосподарствами, захворювання набуло значного поширення майже по всій території України. Із аналізу проведеної роботи по обстеженню свиногосподарств на предмет рівня біозахисту на території Лебединського району та міської ради із 11 господарств по утриманню свиней не дотримуються закритого режиму роботи в 8 господарствах.

З метою утримання епізоотичної ситуації щодо АЧС та інших карантинних захворювань контрольованою, комісією було прийнято рішення продовжити контроль за проведенням заходів, направлених на недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Лебединської міської ради,  проводити роботу серед населення щодо обов’язкової реєстрації тварин для своєчасного планування та проведення у повній мірі лікувально-діагностичних та профілактичних заходів проти основних заразних хвороб тварин і птиці, обов’язкового повідомлення територіальних органів Держпродспоживслужби та ветеринарної медицини у випадку масового захворювання чи загибелі тварин. Було прийнято рішення заборонити приватному підприємству, яке знаходиться на території Лебединської міської ради, випасання не щепленого проти сибірки скота вздовж річки Псел до проведення відповідних щеплень. Прийнято також рішення вивчити місця несанкціонованої торгівлі та провести заходи по недопущенню торгівлі продуктами тваринного походження і живими тваринами, а також посилити контроль за роботою лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, не допускати в реалізацію продуктів тваринного походження та тварин без відповідної документації.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *