Стан здійснення санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на території міста

Під час чергової апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, розглядалося питання дотримання санітарного законодавства на території Лебединської міської ради. В.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Лебединському районі Олександр Хрін зазначив, що основним завданням управління у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства є державний санітарно-епідеміологічний нагляд за додержанням підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування, а також громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів. Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства суб’єктами господарювання здійснюється при проведенні планових та позапланових заходів у відповідності до чинного законодавства.     

Після набуття з 01.01.2017 року чинності Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 № 1728-VIII, стаття 2 якого встановлює мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів, практично унеможливлено здійснення наглядової функції Держпродспоживслужби, як у плановому порядку, так і при позапланових заходах, зокрема і при зверненнях фізичних осіб.

Виходячи з вищевикладеного, в умовах погіршення епідемічної ситуації з кишкових інфекцій у період сезону їх зростання, для попередження епідемічних ускладнень в організованих колективах та в цілому серед населення на виконання протокольного рішення № 5 засідання Сумської обласної комісії з питань ТЕБ і НС від 28.04.17 р., на засіданні міської комісії з питань ТЕБ і НС 19.05.17 р. затверджений план проведення комплексних обстежень закладів підвищеного епідемічного ризику з залученням зацікавлених служб та відомств.

На даний час згідно затвердженого плану проведення комплексних обстежень комісією в складі фахівців управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі та відділу освіти Лебединської міської ради проведено обстеження шкіл міста та пришкільних відпочинкових таборів.

Надалі, згідно зазначеного плану обстежень, разом з представниками управління ЖКГ Лебединської міської ради у липні будуть проведені обстеження комунальних водогонів міста, а з вересня і до кінця року – обстеження ЗОШ та ДНЗ міста.

На виконання наказу Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 31.05.2017 року № 366, Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у зв’язку з виявленням випадків ботулізму серед населення, які пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва спеціалістами управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі, з метою недопущення та профілактики захворювань на ботулізм серед населення, у червні вжиті відповідні заходи: надано матеріали відповідної тематики  для розміщення у міськрайонній газеті «Життя Лебединщини», на сайті Лебединської міської ради, для виступу на радіомовленні «Світанок»; керівнику ПО «Лебединський ринок» надано інформаційні листівки для розміщення на території ринку; створена робоча група з проведення моніторингу підприємств торгівлі, закладів ресторанного господарства, розташованих на території міської ради з метою виявлення та недопущення до реалізації рибної продукції виробництва ФОН Меркулов А.В. та виявлення у реалізації небезпечних харчових продуктів; проводиться моніторинг торгівельних мереж, які здійснюють реалізацію рибної продукції з проведенням роз’яснювальної роботи та наданням інформаційних листівок щодо профілактики ботулізму.

За 5 місяців 2017 року фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі підготовили матеріали та прийняли участь в засіданнях міської комісії з питань ТЕБ і НС, а саме з питань забезпечення населення міста Лебедин якісною та безпечною для здоров’я питною водою, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення міста у весняно-літній період 2017 року, про стан ускладнення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення міста на гострі кишкові інфекції та вжиття заходів щодо недопущення епідемічних ускладнень. За результатами проведених засідань ТЕБ і НС прийняті відповідні рішення.

Своєчасна підготовка харчових об’єктів до роботи у весняно-літній період, забезпечення необхідних умов у них є запорукою попередження харчових отруєнь та масових шлунково-кишкових захворювань. На виконання розпорядження міського голови № 50-ОД від 04.04.2017 року «Про створення робочої групи з обстеження підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування» фахівці управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі брали участь у роботі комісії по обстеженню 3 підприємств торгівлі, 5 підприємств громадського харчування.

Обстеження окремих підприємств торгівлі показали, що матеріально-технічна база їх не забезпечує гарантованого зберігання продовольчих товарів, і в першу чергу, які швидко псуються, було виявлено: не проведена державна реєстрація потужностей; в холодильному обладнанні для зберігання харчових продуктів відсутні термометри; недостатньо підтоварників, тому частина харчових продуктів зберігалася безпосередньо на підлозі; відсутні маркувальні ярлики з назвою підприємства-виробника, зазначенням дати та часу виготовлення, терміну реалізації на кондитерських та ковбасних виробах, соленій та в’яленій рибі; не промаркований розробний інвентар; не промаркований технічний інвентар для прибираня; відсутній деззасіб; відомчий лабораторний контроль виготовлених страв фізичними особами підприємцями не здійснюється; відсутні маркувальні ярлики на контейнерах для зберігання готової та сирої продукції в холодильному обладнанні (у всіх закладах); частина кухонного посуду має дефекти цілісності та потребує заміни; відсутні ґратчасті полиці для просушування кухонного посуду.

Виходячи з результатів обстежень стану підготовки харчових об’єктів до роботи у літній період можна зазначити, що вищезазначені порушення санітарних правил можуть сприяти ускладненню епідемічної ситуації серед населення міста. Приватним підприємцям рекомендовано дотримуватись вимог Закону України «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Особлива увага приділялась питанням підготовки оздоровчої кампанії дітей. Під час підготовки до оздоровчої кампанії спільно з фахівцями відділу освіти Лебединської міської ради здійснено комісійний об’їзд 17 пришкільних відпочинкових таборів міста, погоджені та підписані документи, що засвідчують готовність. За результатами обстежень всі заклади відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Надавалась консультативна допомога в складані перспективного меню в загальноосвітніх школах та ДНЗ міста.

Позапланові заходи державного нагляду (контролю) здійснювались відповідно до ст.6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Фахівцями Управління проведено позапланову перевірку за заявою ТОВ «Санаторій Токарі» з метою отримання ліцензії на провадження медичної практики.

Підбиваючи підсумки, Олександр Іванович  зазначив, що час ставить перед службою вимогу зміщення акцентів у роботі, а саме з контролюючих функцій на профілактичні.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *