У місті реалізовуються заходи, направлені на недопущення занесення африканської чуми свиней

Про першочергові заходи щодо попередження ускладнення ситуації із захворюванням на африканську чуму свиней у місті йшлося на засіданні державної надзвичайної протиепізотичної комісії при Лебединській міській раді.

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі Олександр Хрін повідомив, що з початку цього року виявлено 70 (64 – домашні, 6 – дикі) випадків у 18 областях України (Полтавська – 12, Херсонська – 6, Вінницька, Миколаївська – по 5, Запоріжська, Донецька, Кіровоградська, Луганська – по 4, Дніпропетровська, Київська, Одеська, Рівненська – по 3, Івано-Франківська, Черкаська – по 2, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська – по 1 випадку). Карантин продовжує діяти в 19 неблагополучних пунктах по АЧС в 14 областях України. Враховуючи те, що причиною виникнення спалахів захворювання у більшості випадків є недотримання елементарних вимог біологічного захисту сільськогосподарськими підприємствами та домогосподарствами, африканська чума свиней набула значного поширення майже на всій території України.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, протиепізотичною комісією було вирішено  продовжити виконання плану заходів, направлених на недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Лебединської міської ради. Зокрема, виконавчим комітетом Лебединської міської ради, керівниками підприємств, установ, організацій продовжується робота по зберіганню та створенню матеріально-технічного резерву та спеціальних засобів, необхідних на випадок проведення термінових робіт з локалізації, ліквідації осередків інфекції та запобігання їх поширення. Створено робочу групу по обстеженню свиногосподарств у складі представників виконкому міської ради, управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі, а також представників Лебединського відділення поліції ГУНП в Сумській обл. Робочою групою досліджується рівень біобезпеки на свиногосподарствах – закритий режим роботи, функціонування ветеринарно-санітарних об’єктів господарств. Керівникам свиногосподарств, які знаходяться на території Лебединської міської ради під підпис доводиться до відома Інструкція з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0432-17

Продовжується боротьба і зі стихійними ринками та іншими несанкціонованими місцями торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження, а також їх захоронення та утилізації. Забороняється реалізація продукції тваринного походження на ярмарках, виставках, тощо без проведення ветеринарно-санітарної експертизи в державних лабораторіях.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *