Українські вишиванки, наче райдуги світанки

В ці дні, коли буденність розквітає барвами у  бібліотеці №1 відбувся захід – свято вишиванки «Ой, яка ж ти гарна, сорочка вишивана!» для учнів 1 класу ЗОШ№3 (класний керівник Запорожець Галина Іванівна). На захід діти завітали у різнокольорових вишиванках. Бібліотекар розповіла присутнім історію народної вишивки, особливості техніки слобожанської вишивки, показала майстер-клас з вишивки ікони. З вишиванкою пов’язана багатовікова історія українського народу. Адже люди  завжди  ставилися до вишиванок як до святині. Вони передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії…

Кожен третій четвер травня, в День вишиванки ми одягаємо  це чудове вбрання – барвисте творіння жіночих рук, демонструючи цим своє українство, адже вишиванка – це не просто одяг, це оберіг нації.

Бібліотеки міста ведуть активну роботу з висвітлення питань історії, держави та виховання почуття громадськості у підростаючого покоління. Велика увага в роботі бібліотечних закладів приділяється народознавству: створено куточки старовинного побуту, проводяться уроки народознавства, майстер-класи та ін.

Щоб не тільки послухати цікаву розповідь про вишиванку, дізнатися  деякі маловідомі факти, пов’язані з цим ремеслом, а ще й помилуватися барвистими експонатами, дітям була запропонована виставка робіт майстрів-вишивальниць — Гримайло Валентини, Гальченко Тетяни, Лобко Оксани.  На день бібліотека перетворилась у музей народної вишивки. Барвисті рушники, скатерті, серветки, ікони, картини вражали красою і майстерністю. Солістка МЦКД Олена Листопад виконала для присутніх пісню «Два кольори», а дівчатка-першокласниці заспівали пісню «Мамина сорочка».

На закінчення зустрічі учні створили символічний рушник єдності  довжиною близько 20 метрів.


Не байдуже ставлення бібліотек до розвитку традиційного українського мистецтва є важливою складовою виховання сучасних і прийдешніх поколінь.

Лебединська міська бібліотека.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *