Пам’яте, вічною будь

Зранку 9 травня, з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у селах Куданівка та Токарі, підпорядкованих Лебединській міській раді, пройшли урочисті меморіальні заходи. Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятних знаків присутні вшанували пам’ять тих, хто віддав власне життя за мирне небо над нашими головами. Ветеран Другої світової війни Іван Васильович Безвершенко під час мітингу в с. Куданівка пригадав жорстокі бої у Прибалтиці. Зі сльозами на очах розповідав Іван Васильович про своє поранення у жахіттях війни, про перебування у госпіталі.

Близько 10 години біля Меморіалу Слави тисячі лебединців зібралися на урочистий мітинг, аби пригадати усіх, хто виборював перемогу для рідної землі та вшанувати пам’ять тих, хто так і не повернувся з фронту.

Міський голова Олександр Бакликов під час вітального слова, акцентував увагу присутніх на тому, як задорого було заплачено за перемогу у Другій світовій війні. Олександр Миколайович зачитав факти із доповідної маршала Івана Степановича Конєва: “…під час війни було поранено 46 млн. 250 тис., додому повернулись з розбитими черепами 775 тис. фронтовиків, з одним оком – 155 тис., сліпими – 54 тис. фронтовиків, із понівенченими обличчями – 501 342, з кривими шиями – 157565, з розірваними животами – 444046, з пошкодженими хребтами – 143241 фронтовиків, одноруких – 3 млн 147 тис, безруких – 1 млн 10 тис., одноногих – 3 млн. 255 тис., безногих 1 млн. 121 тис., з частково відірваними руками й ногами – 418905, безруких та безногих – 85942 тис. воїнів.” Цей фрагмент доповідної змусив кожного іще раз усвідомити, якою була ціна Великої Перемоги.

З нагоди свята, Олександр Бакликов вручив медалі «55 років військово-стратегічної операції «АНАДИР» представникам громадської організації «Спілка ветеранів Куби».

Військовий комісар Роман Перекрьостов подякував ветеранам за їх величний подвиг, побажав здоров’я, довгих літ життя, добробуту, достатку, любові.

Зі словами вітання та найкращими побажаннями звернувся до лебединців й ветеран війни Василь Андрійович Лис. Представник молоді міста – голова міської ради старшокласників Анна Березова (учениця 9 класу ЗОШ № 5) урочисто пообіцяла ніколи не забувати безсмертний подвиг ветеранів Другої світової та розповідати про нього наступним поколінням.

Міський голова також вручив подяку ветерану Другої світової війни Олександру Васильовичу Кутковому та нагородив грамотою і медаллю заступника голови Лебединської Асоціації ветеранів Афганістану та АТО «ЛАВА» Анатолія Чередніченка.

По завершенню мітингу на містян та гостей чекала чудова концертна програма за участю артистів Сумської філармонії, зокрема, Юрія Надточія, Олени та Костянтина Обозних, Ольги Штики, дуету «Феєрія» та артистів міського центру культури та дозвілля.

Для діток працювали розважальні атракціони, ветерани та усі бажаючі смакували польовою кашею, гості свята відпочивали, насолоджуючись талановитим виконанням пісень воєнної тематики артистами Сумської філармонії та МЦКД – Хору ветеранів, народного аматорського вокального ансамблю «Лебедина пісня», народного аматорського вокального ансамблю автентичного співу «Стріла», солістів МЦКД – Людмили Орел, Ірини Саєнко, Вадима Харова, Олени Демиденко, Світлани Циханської, Олени Червяк, Маргарити та Світлани Попельнух, дуету у складі Сергія Антонченка та Юрія Бондаря. По закінченню концертної програми лебединці іще довго не поспішали розходитись по домівкам, святкуючи значимий для усіх поколінь День Великої Перемоги.


Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *