Сьогодні українці відзначають День пам’яті та примирення, покликаний вшанувати пам’ять загиблих у Другій світовій війні

8 та 9 травня в Україні, як і у всьому світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

Ці дні присвячені пам’яті тих понад 60 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям всіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старшому поколінню, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття. Дні пам’яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року.

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), проте ратифікований наступного дня в Берліні.

США і більшість країн Європейського Союзу відзначають День Перемоги у Другій світовій війні саме 8 травня. Офіційна назва свята – “День перемоги в Європі” (Victory in Europe Day).

Україна вперше відзначала цей День в 2015 році. Відповідний указ президента України Петра Порошенка №169/2015 був приурочений 70-річчю перемоги над нацизмом у Європі від 24 березня.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *