Дзвони Чорнобиля

Чорнобильська трагедія – велике горе всього українського народу, яке не можна залишити в минулому, воно й сьогодні поряд з нами. Катастрофа нагадала нам про всепланетну відповідальність людини за плоди її діяльності й глобальність можливих трагічних наслідків.

 Бібліотеки міста  розширюють знання відвідувачів про Чорнобильську катастрофу та її наслідки й  повагу до людей, які віддали своє життя в ім’я майбутнього життя людства.

Напередодні Дня Чорнобильської трагедії в бібліотеці №1 з учнями 8 класу ЗОШ № 3, учасниками військово-патріотичного клубу «Пам’ять» (керівник Шиян Ольга Миколаївна) пройшла година-реквієм: «…Позбав Чорнобильського лиха народи всі і грішних нас…». Присутні мали змогу  переглянути документальний фільм про основні події під час аварії на ЧАЕС, яка є не лише великою трагедією, а й символом безмежної мужності багатьох тисяч наших співвітчизників. З роками притупляється гострота пережитого. Приходять нові покоління, які дедалі менше знають про цю страшну катастрофу. Тим ціннішими є свідчення безпосередніх учасників подій. На захід було запрошено поважного гостя, голову спілки ліквідаторів аварії на ЧАЕС – Калініченка Анатолія Васильовича. Він розповів учням про свій важкий шлях ліквідатора. Також ним було зазначено, що цей день змушує нас задуматися про наш неоплатний борг перед тими, хто, ризикуючи власним життям, врятував світ від радіоактивної катастрофи. Також на захід завітала представник медичного училища студентка групи 3фА  Гримайло Тетяна. Вона розповіла учням про вплив радіації на організм людини.

У читальній залі бібліотеки №1 оформлено книжкову виставку «Дзвони Чорнобиля». На виставці представлені книги, документальні матеріали що розповідають про страшні квітневі дні далекого 86-го року, про перших, хто вступив у бій з невидимим ворогом, про наших земляків-учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, про їх мужність та відвагу, самопожертву і героїзм.

Щоб сучасне покоління не забувало про мужність і подвиг своїх рятівників в бібліотеці №2 для юних користувачів пройшла година мужності «Їх мужність зберегла світ».

Про причини та жахливі наслідки аварії на ЧАЕС розповідає виставка – експозиція «Гіркий полин Чорнобиля», представлена  в Куданівській міській  бібліотеці №3. Також бібліотекар Катерина Венжега з відвідувачами книгозбірні провела урок пам’яті «День Чорнобильської трагедії».

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони.

Лебединська міська бібліотека.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *