Інтерв’ю з заступником директора Лебединського міськрайонного центру зайнятості Ігорем Чегринцем

 – Ігоре Анатолійовичу, на сьогодні проблема безробіття є однією із ключових у державі. Яка ситуація у нашому регіоні та що робить служба зайнятості в цьому напрямку?

 – Протягом січня-березня 2017 року послугами служби зайнятості скористалося  1980 громадян,  813 з яких  отримали статус безробітного.  Серед незайнятого населення, що перебувало на обліку в центрі зайнятості  майже половину становили жінки,  35% – молодь у віці до 35 років.

За  січень – березень 2017  року за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 299 безробітних. Крім того, у пошуковий період до отримання статусу безробітного працевлаштовано  98 осіб.

Найбільше працевлаштовано на  підприємствах:  ТОВ «Ворожбалатінвест», СТОВ «Хлібороб» та до приватних підприємців.

Ведення контролю за вакансіями, шляхом заповнення картки укомплектування вакансій, які протягом 5 днів не укомплектовуються, активізувало роботу та підвищило персональну відповідальність фахівців центру зайнятості для роботи на позитивний результат.

Протягом звітного періоду зареєстровано більше 400 вакансій. Тривалість укомплектування вакансій  коливається в межах 6-7 днів.

В умовах ринкової економіки проблема зайнятості потребує особливої уваги. Ефективним шляхом її вирішення є опанування професії, яка має попит на ринку праці, або набуття додаткових компетенцій для кар’єрного зростання. Одним із дієвих інструментів сприяння зайнятості зареєстрованих безробітних  є професійне навчання.

Протягом січня–березня  2017 року  у Лебединському МРЦЗ 184 безробітних отримало направлення на проходження професійного навчання. Отримання нової професії здійснювалось, в основному, на базі Сумського Центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Для підтримки конкурентоспроможності громадян віком від 45 років шляхом перепідготовки, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності  двоє громадян, отримавши ваучер,  підвищили кваліфікацію  за професією кухар.

Для забезпечення тимчасової зайнятості населення  передбачено залучати безробітних до участі в громадських  та інших роботах тимчасового характеру. Укладено 25   договорів  про спільну діяльність по організації громадських  робіт  з  сільськими радами, міською радою та управлінням соціального захисту міськвиконкому.  Громадські роботи  будуть фінансуватись  за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та місцевих бюджетів, які виділили  718,3 тис.грн.  Договори уклали практично всі сільські ради.

До робіт  тимчасового характеру залучено 74 безробітних, а  саме: СТОВ «Хлібороб » – 19 осіб,СФГ «Перлина » – 7 осіб, СТОВ «Перемога» -38, ТОВ «Агроеколайн» – 10 осіб. Необхідно зазначити, що спеціалістами центру зайнятості використовувалась будь-яка можливість залучення безробітних до активних заходів сприяння їх працевлаштуванню. Активними заходами  було охоплено  29 % від тих, хто користувався послугами служби зайнятості.

Станом на 01.04.2017 на обліку в Лебединському міськрайонному центрі зайнятості перебувало  1384  безробітних громадянина.

 – Практично всі державні структури декларують, що першочергову увагу вони звертають на внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО. Чи  у Вас так само?

– Із метою комплексного вирішення питань з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, здійснюється постійне вивчення потреби у працевлаштуванні осіб цієї категорії та аналіз причин відмови від послуг служби зайнятості. Активізована співпраця з роботодавцями щодо збору вакансій з метою працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, у тому числі з можливістю надання житла та забезпечення збільшення обсягів працевлаштування внутрішньо переміщених осіб і їх професійного навчання під замовлення роботодавців. Впродовж цього року 17 осіб цієї категорії скористались послугами центру зайнятості та отримали статус безробітного. За направленням міськрайонного центру зайнятості 1 особа проходила професійне навчання. Одна особа з числа внутрішньо переміщених осіб взяла участь у програмі професійно-орієнтаційних курсів «мікропідприємництво», «самозайнятість»  та  отримала грант  у номінації «самозайнятість». Станом на сьогодні  на обліку перебуває 12 внутрішньо переміщених осіб.

На обліку в центрі зайнятості перебуває 72 особи з числа демобілізованих учасників антитерористичної операції, яким надано 70 профорієнтаційних та профконсультаційних послуг.  Три  учасника АТО  по програмі „Професійної Ліги соціальних партнерів Сумщини” взяли участь в отриманні гранту за напрямками „самозайнятість” 2особи, професійно-орієнтаційні курси – 1 особа.  Працевлаштовано 3 демобілізованих, 1- направлений на навчання.

 – Які  сучасні технології в своїй роботі використовує центр зайнятості?

 – В Лебединському міськрайонному центрі зайнятості впроваджено нові форми роботи, спрямовані на пришвидшення підбору претендентів роботодавцю та працевлаштування безробітних. Зокрема, для презентації шукачів роботи застосовуються відео резюме та «Конструктор резюме».  Безробітний може або самостійно вдома скласти відео резюме та надати нам для розміщення в мережі Інтернету, а може прийти до нас і ми допоможемо його скласти.

З метою поліпшення якості наданих послуг, використовувались нові нетипові підходи  – заповнення картки укомплектування вакансій, залучення безробітних громадян до відкритих онлайн-курсів «Прометеус» та Лінгва-Скілс.

Лебединський міськрайонний центр зайнятості  продовжує роботу по  залученню безробітних громадян – майбутніх підприємців та діючих роботодавців до отримання грантів на виконання певних проектів. Так, у лютому цього року  за фінансової підтримки британського народу через Міжнародну організацію з міграції був проведений конкурс на отримання грантів по трьох напрямках: самозайнятості, мікропідприємництву та професійних курсах. По кожному з цих напрямків Лебединським міськрайонним центром зайнятості  були залучені кандидати на отримання грантів. Після проведених   2-денних курсів в обласному центрі в номінації «Самозайнятість»  грант виграла жителька с.Бишкінь – внутрішньо переміщена особа, яка перебуває на обліку як безробітна. Вона склала й успішно захистила  бізнес-план за напрямком «Вирощування грибів».  Також один підприємець отримав грант на суму 20 тис.грн. Лебединський МРЦЗ й надалі планує  свою роботу за таким нетрадиційним напрямком  у співпраці з громадськими організаціями, такими як ГО «Професійна ліга  соціальних працівників Сумщини.

 – Чи правда, що відтепер необов’язково відвідувати центр зайнятості аби записатися на прийом до фахівців державної служби зайнятості?

 – Дійсно, з 13 січня 2017 року запрацював новий сучасний сервіс для осіб, що шукають роботу та безробітних – «ЕЛЕКТРОННА ЧЕРГА». За допомогою Інтернету можна самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатись на індивідуальний прийом до фахівця будь-якого центру зайнятості з метою отримання консультацій з питань: сприяння працевлаштуванню; вибору професії; профнавчання; профорієнтації; тимчасової зайнятості; реєстрації у центрі зайнятості; юридичних аспектів у сфері зайнятості тощо.

Послуга електронної черги реєстрації безробітних http://www.dcz.gov.ua/EReception/#/about доступна громадянам на порталі Державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua  у рубриці «Електронні послуги».

У випадку, коли особа зарезервувала для себе час, їй не потрібно отримувати талон на відвідування, а необхідно безпосередньо звернутися до фахівця центру зайнятості (на табло у секторі самостійного пошуку роботи відобразиться запрошення з номером талона на робоче місце (РМ), про які особа повідомлена під час запису на прийом засобами електронної черги).

Лебединський міськрайонний центр зайнятості.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *