Проаналізували роботу міського ЦСССДМ

Під час чергової апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, присутнім була доведена до відома інформація про стан роботи по здійсненню соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. Зокрема, директор Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кисла зазначила, що соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, здійснення соціальних заходів, спрямованих на вихід із складних життєвих обставин, які вони не в змозі самостійно подолати, створення умов для самостійного розв’язання життєвих проблем, що виникають у сім’ї та повернення до повноцінного життя родини є пріоритетом у роботі Центру. Найчастіше у сім’ях виникають проблеми, пов’язані з  ухилянням батьків від виконання обов’язків з виховання дитини; способом життя, внаслідок якого один із членів сім’ї (особа) частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті;  жорстоким поводженням з дитиною в сім’ї або реальна загроза вчинення насильства; відсутністю постійного місця роботи у працездатних членів сім’ї, низьке матеріальне становище; відсутністю житла, придатного для проживання; відбуванням покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк; тривалою хворобою, встановленням інвалідності (у тому числі дітей), вродженими вадами фізичного та психічного розвитку, малозабезпеченістю, безробіттям одного з членів сім’ї (особи), що негативно впливає на виконання батьківських обов’язків, призводить до неналежного утримання дитини та догляду за нею.

Для проведення соціальної роботи із сім’ями визначено основні етапи роботи: виявлення сімей, складання оцінки потреб дитини та її сім’ї, визначення потреби у соціальному супроводі та безпосереднє здійснення соціального супроводу сім’ї.

З метою завчасного попередження сімейного неблагополуччя протягом 2016 року працівниками  Центру  здійснено початкову оцінку потреб в  44 сім’ях, у них – 83 дитини.

Протягом 2016 року на обліку в Центрі перебувало 30 сімей, у яких 56 дітей. Соціальним супроводом було охоплено 15 сімей – в них 24 дитини, що належать до категорії тих, які опинилися у  складних життєвих обставинах. Було знято із соціального супроводу 7 сімей. В 3 сім’ях складні життєві обставини – подолано, в 4 сім’ях – мінімізовано. Рішення про здійснення соціального супроводу сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, приймається на засіданні комісії з питань захисту прав дитини. В ході соціального супроводу в 4 сім’ях задоволено клопотання щодо працевлаштування, в 3 сім’ях – задоволено клопотання щодо навчання, 3 сім’ї отримали допомогу у лікуванні,  в 13 сім’ях вирішено житлово-побутові проблеми, 7 сім’ям надано допомогу в оформленні документів для отримання різних видів допомоги, 6 сім’ям надано допомогу речами, в 2 сім’ях не допущено скоєння повторного правопорушення неповнолітніми, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

 За карткою обліку з сім’єю отримували індивідуальні послуги 15 сімей,  в них 32 дитини.

У напрямку попередження насильства в сім’ї проводиться профілактична робота з особами, які стоять на обліку в кримінально-виконавчій інспекції (Лебединський районний відділ з питань пробації), серед учнівської молоді.  Протягом 2016 року з приводу насильства в сім’ї  соціальним супроводом було охоплено 2 сім’ї, в них 2 дитини.

У зв’язку із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України  від 30.10.2014 № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора» контроль за цільовим використанням коштів при народженні дитини покладено на спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Протягом 2016 року було проведено 177 вибіркових обстежень щодо виплат допомоги при народженні дитини. У ході здійснення перевірок фактів нецільового використання коштів не виявлено.

Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Протягом 2016 року послуги надавались 44 таким особам. Під соціальним супроводом перебувало – 4 сім’ї, в яких виховуються 4 неповнолітні, засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. 3 сім’ї – зняті з соціального супроводу з мінімізацією складних життєвих обставин. Робота продовжується з 1 сім’єю.

Важливим напрямком роботи Центру є підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів діючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.  В 2016 році пройшли курс підвищення кваліфікації прийомних батьків при Сумському обласному центрі  1  прийомна сім’я. В  2016 році була створена нова прийомна сім’я, в якій виховується 1 дитина, позбавлена батьківського піклування. Під соціальним супроводженням центру  перебувало 6 прийомних сімей, в яких виховується 8 прийомних дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу де виховується 6 дітей-вихованців. Соціальними послугами охоплюються   сім’ї опікунів та піклувальників (18 сімей, 22 дитини), особи з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (33 особи), які перебувають на обліку в Центрі.

Протягом 2016 року працівники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відвідали  101 сім’ю учасників АТО за місцем проживання. Під час відвідування визначається: потреби сім’ї та можливості їх задовольнити; надається перелік необхідних послуг; коло спеціалістів до яких можна звернутись для надання підтримки та допомоги. За результатами відвідування складається соціальний паспорт учасника АТО та надаються інформаційні матеріали «Куди звертатись учаснику АТО в м. Лебедин за отриманням послуг». Учасників АТО та їх сімей, які перебувають у  складних життєвих обставинах центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді не  виявлено.

Центром соціальних служб проводиться профілактично-просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді міста. Метою заходів, акцій є профілактика правопорушень,  негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі та пропаганда здорового способу життя серед дітей та молоді, запобігання соціальному сирітству, профілактика ВІЛ/СНІДу, запобігання насильству в сім’ї. Налагоджена співпраця  з волонтерами Вищого комунального навчального закладу Сумської обласної ради «Лебединське педагогічне училище ім. А.С. Макаренка»,  які залучалися до проведення профілактичних заходів.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *