Психологічна реабілітація учасників АТО в санаторіях України

Досвід роботи свідчить, що для більшості учасників АТО поняття психологічної реабілітації є незрозумілим і, навіть, певною мірою постидним. Багато з них переконані, що це пов’язано із психіатричною допомогою або медико-психологіною реабілітацією, що може стати на заваді в подальшому для працевлаштування за певними професіями.

Насправді, психологічна реабілітація – це допомога людині у відновленні після тяжкого стресового періоду чи подій, відновлення душевних сил і ресурсів для подальшого життя, для повноцінного виконання нових життєвих завдань. Психологічної реабілітації потребує кожна нормальна людина у певні періоди свого життя, а тим більше учасники АТО.

З метою реалізації бюджетної програми 2505150 «Заходи з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції» Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції повідомляє:

Згідно з рекомендаціями фахівців-психологів, зокрема членів створеної при Службі Міжвідомчої комісії з питань організації психологічної реабілітації постраждалих учасників АТО, психологічної допомоги і реабілітації потребують всі учасники бойових дій з метою профілактики розвитку у них посттравматичних стресових розладів, дезадаптації, конфліктів з оточуючими, а також відновлення психічного здоров’я та ефективної соціальної поведінки, зміцнення їх особистісного та соціального статусу. Тому будь-який учасник антитерористичної операції, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, має право звернутися до органів соціального захисту населення із заявою про надання послуг з психологічної реабілітації.

Реабілітаційні установи, які надають послуги з психологічної реабілітації учасників АТО:
– ДП ”Клінічний санаторій “Курорт Березівські мінеральні води” ЗАТ “Укрпрофздоровниця” – Харківська обл., Дергачівський район, с.Березівське;
– ДП “Південь-Курорт-Сервіс” санаторій “Орізонт” – Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, смт.Сергіївка;
– Менський санаторій “Остреч” – Чернігівська обл., Менський р-н, м. Мена, урочище Остреч, Веб-сайт санаторію: http://www.ostrech.org;
– ТОВ “Санаторій “Феофанія” – м. Київ, Голосіївський район.

ТОВ Санаторій «Карпатські зорі» Центр реабілітації та оздоровлення

– Міжгосподарський санаторій “Токарі” – м. Лебедин

Розширений перелік санаторіїв, де надаються послуги з психологічної реабілітації можна дізнатися в управлінні праці та соціального захисту населення за адресою: м. Лебедин, вул. Л. Батютенка, 55, каб.4.

Кожною реабілітаційною установою надаються послуги з психологічної реабілітації, які включають поряд з проведенням індивідуальних та групових зустрічей з досвідченими психологами (у функції яких входять психологічна діагностика, просвіта та консультування тощо) також відвідування різноманітних екскурсій до музеїв, пам’яток природи, які мають історико-меморіальне або культурно-естетичне значення, спортивно-оздоровчі заходи, зокрема безоплатне відвідування басейну, спортивної зали, освітньо-пізнавальних та релаксаційних заходів, включаючи концерти, спектаклі тощо, в залежності від індивідуальних побажань отримувачів послуг, матеріально-технічної бази та розташування установи, що зумовлене унікальним природним, етнічним та культурним надбанням певної місцевості. Рекламні матеріали реабілітаційних установ є в управлінні соцзахисту.

Строк психологічної реабілітації складає від 14 календарних днів.

Звертаємо увагу на те, що жодних медичних довідок щодо проходження учасниками АТО психологічної реабілітації реабілітаційна установа не дає ні самому учаснику АТО, ні жодній лікувальній установі за місцем його проживання чи працевлаштування. Також зважаючи, що послуги з фізичної реабілітації не передбачають медикаментозного лікування, жодної медичної картки, історії хвороби тощо на учасника АТО не заводиться.

Оскільки вказані вище реабілітаційні установи також здійснюють санаторно-курортне лікування учасників АТО, рекомендуємо разом із санаторно-курортною путівкою брати й направлення на проходження психологічної реабілітації в цих установах.

Для отримання реабілітаційних послуг отримувач звертається до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації та заповнює заяву.

До заяви додається:
– копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;
– копія документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Матеріали надано управлінням праці та соціального захисту населення.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *