ПОВІДОМЛЕННЯ ПРЕС-СЛУЖБИ СУМСЬКОГО ОБЛАСНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ

Відділення надало рекомендації учасникам ринку послуг з встановлення побутових приладів обліку газу

Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає в приватних будинках і квартирах та використовує, зокрема газ лише для приготування їжі до 1 січня 2018 року.

Встановлення у 2016 році загальнобудинкових лічильників було спричинено прийняттям Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг України відповідних інвестиційних програм, зокрема у Сумській області по такій програмі мало бути облаштовано 641 загальнобудинкових лічильників https://sm.104.ua/ua/files/12078/1 .

Натомість встановлення цих лічильників Облгазами не позбавляє споживача права на встановлення індивідуального лічильника газу у власному помешканні.

Нормальне (безперешкодне) функціонування ринку з встановлення індивідуальних лічильників газу дозволяє суттєво зменшити соціальну напругу, яка виникає під час влаштування ліцензіатами загальнобудинкових лічильників.

В той же час у Сумській області зазначений ринок у 2016 році характеризувався нетиповою ринковою поведінкою ПАТ «Сумигаз» та суб’єктів господарювання, що займалися монтажними роботами, оскільки у переважній більшості ними вчинялися дії лише на користь одного виробника лічильників газу.

За інформацією ПАТ «Сумигаз», протягом січня-жовтня 2016 року Товариством було прийнято на абонентський облік від населення, що замовляло встановлення лічильників за власний кошт, у переважній більшості лише лічильники газу виробництва ТОВ «Самгаз» (м.Рівне).

При цьому в Україні налічується 35 побутових приладів обліку газу, які дозволені до встановлення та використання, як мембранного, так і роторного типів.

Зважаючи на це Відділення рекомендувало ПАТ «Сумигаз» доповнити «Розділ для клієнтів» на офіційному сайті Товариства https://sm.104.ua посиланням на Реєстр затверджених типів засобів вимірювальної техніки, що можуть бути встановлені в Україні у безспірному порядку http://www.ukrcsm.kiev.ua/index.php/uk/2009-02-05-07-58-31/reestr-utverzhdennyx-tipov-sit та забезпечити прийняття на абонентський облік газові лічильники, що внесені до цього Реєстру, незалежно від типу, назви чи виробника відповідно до погодженої ПАТ «Сумигаз» проектної документації та вимог Кодексу газорозподільних систем.

У 2016 році в Сумській області послуги з встановлення побутових лічильників газу надавалися 23 суб’єктами господарювання, при цьому дозволи на виконання відповідних робіт мають 59 суб’єктів господарювання.

Дії зазначених суб’єктів господарювання також були нетиповими, оскільки у переважній більшості випадків ними виконувалося влаштування побутових лічильників газу виробництва ТОВ «Самгаз».

З метою запобігання порушенням конкуренційного законодавства Відділення рекомендувало цим суб’єктам господарювання (Перелік – http://www.amc.gov.ua/amku/doccatalog/document?id=83052&schema=sum ):

– при здійсненні господарської діяльності на ринку послуг, пов’язаних із реконструкцією внутрішніх систем газопостачання та встановлення побутових приладів обліку газу, утримуватись від вчинення дій, які можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії;

– забезпечити встановлення приладів обліку газу, внесених до Реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки, незалежно від їх типу, назви чи виробника, придбаних споживачами у відповідності до вимог проектної документації та Кодексу газорозподільних систем.

Слід зазначити, що за вчинення антиконкурентних узгоджених дій передбачена відповідальність згідно із статтею 52 Закону України „Про захист економічної конкуренції” – накладання штрафу у розмірі до десяти відсотків доходу (виручки) суб’єктів господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік, що передував року, в якому накладається штраф.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *