ПЕНСІЇ ЧЕРЕЗ БАНКІВСЬКІ УСТАНОВИ

З 1999 р. згідно з Указом Президента України, громадяни мають право отримувати свої пенсії в банківських установах.

Переведення пенсій на поточні рахунки одержувачів в установи банків значною мірою  спрощує контроль і облік  руху коштів Пенсійного фонду України, зменшує адміністративні витрати органів Пенсійного фонду через безкоштовне обслуговування цих рахунків.

В Лебединському  об’єднаному  управлінні Пенсійного фонду України проводиться робота направлена  на залучення пенсіонерів до отримання пенсій  через карткові рахунки в установах банків. За 2016 рік 7397 чол. отримали пенсії на суму  125165,98 тис.грн. Таким чином,  протягом 2016 року управління здійснило економію коштів на оплату послуг на доставку в обсязі 1477,38 тис.грн. З розрахунку того, що середня пенсія по управлінню складає  1596 грн., на заощаджені кошти можно виплатити пенсію близько 925 пенсіонерам .

Протягом останнього часу в країні  спостерігається тенденція  росту кількості пенсіонерів, бажаючих отримувати пенсіі через установи банків.  В Лебедині та Лебединському районі через установи банку отримують пенсіі   7354 особи ( 51,1 % від загальної чисельності пенсіонерів).  Виплата пенсій проводиться по встановлених кожному пенсіонеру датах (щоденно з 4 по 25 число кожного місяця).

Сьогодні для пенсіонерів відкриваються поточні, термінові та  карткові  рахунки. Операції по відкриттю  рахунків, зарахуванню і виплаті пенсій та грошової допомоги установами банків виконуються безкоштовно. Умови обслуговування цих рахунків розроблені спеціально для цієї категорії громадян. На залишок пенсійного вкладу нараховуються відсотки . Крім того, склавши спеціальний договір,  можно доручити банку оплату комунальних послуг з пенсіі без комісії. Також пенсіонери можуть розпорядитися перераховувати кошти з поточного рахунка на депозитний. Банки пропонують клієнтам депозитні вклади різні по строкам збереження, розмірам відсотків, режимам виплати відсотків (помісячним, поквартальним, в кінці року), пільговим послугам їх поповнення. Деякі банки до поточного рахунку видають платіжну картку, якою можно розраховуватися в магазинах та отримувати бонуси. Таким чином, пенсіонер сам вибирає більш оптимальні та привабливі умови приумноження власних коштів.

Виплата пенсій через банківські платіжні картки не тільки відкриває для похилої людини можливості по комплексному обслуговуванню, а також  економить його вільний час: тепер не треба стояти у черзі в касі банку для отримання пенсій, а можливо використати мережу банкоматів.  Крім того, у разі переїзду,  від”їзду на лікування тепер немає необхідності брати з собою значну суму готівки. Картковий рахунок дозволяє отримати кошти через мережу банкоматів по всій територіі України.

Станом на 01.01.2017 р. виплата пенсій та допомог в Лебединському об’єднаному  управлінні Пенсійного фонду України  проводиться  в  5 банківських установах,   в т.ч.:

  • ПАТ “Державний Ощадний банк України”;
  • ПАТ  “Райффайзен Банк Аваль”;
  • ПАТ КБ “Приват Банк”;
  • ПАТ КБ “Індустріальний”;
  • ПАТ ”КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК”.
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *