Григорій Сковорода часто і подовгу гостював у Лебедині

Народ без пам’яті – це не народ,

Це човен, що жбурляє бурне море,

Йому не треба прав, та ще й свобод,

Покірний він й нікого не поборе…

                       ( Роман Нічік)

Так само, як не можна забувати своїх батьків, так не можна забувати і свій народ та його історію. Не можна забувати землі нашої, бо це першооснова. Людина не може називатися людиною, якщо вона не має ні мови, ні пісні, ні землі, ні роду, ні пам’яті.

Саме для того, щоби завжди жила пам’ять про видатного українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога, феномена української культури Григорія Савича Сковороду, у Лебедині відтепер є меморіальна дошка на його честь.

Присутніх на відкритті меморіальної дошки привітав із цієї значимою для лебединців подією міський голова Олександр Бакликов. Олександр Миколайович зазначив, що варто не забувати своєї історії, адже без історії немає і нації та спрямовувати зусилля на відродження культурної спадщини українців.

Депутат обласної ради Валерій Чалий приєднався до привітань з нагоди відкриття меморіальної дошки на честь Григорія Сководи і зазначив, що і надалі сприятиме відродженню історичної пам’яті про видатних українців та видатні історичні місця.

Почесний громадянин міста, видатний краєзнавець, письменник,  етнограф, публіцист Борис Ткаченко розповів про обставини, за яких місцеперебування Сковороди у Лебедині стало широко відомим фактом. А саме про те, як син Федора Залеського, який був товаришем Сковороди по навчанню в Києво-Могилянській академії, Михайло Федорович записав зі слів свого батька спогади про Григорія Савича і передав їх у 1836 р. відомому філологу-славісту, професору Ізмаї́лу Івановичу Срезневському. Цей опублікований лист Михайла Залеського до професора-славіста Срезневського і став свідченням про перебування Сковороди в Лебедині. Отож, у Лебедині Сковорода часто і подовгу гостював у свого товариша по навчанню Федора Залеського в будинку, який тепер залишився одинаком із маєтності Залеських, що на вулиці Першогвардійській, де відтепер і знаходиться меморіальна дошка на честь перебування Григорія Савича у нашому рідному місті.

Право відкрити меморіальну дошку було надано депутату обласної ради Валерію Чалому.

На заході також був присутній режисер фільму про Григорія Сковороду Владислав Проненко – журналіст із Харкова, який по закінченню відкриття меморіальної дошки запросив усіх переглянути його фільм. Показ фільму відбувся у Лебединській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *