Місто розвиватиметься лише об’єднавши зусилля влади і громади

17 лютого в актовому залі медичного училища міський голова Олександр Бакликов проінформував громадськість міста про виконану за рік роботу, поділився планами подальшого розвитку рідного міста, а також відповів на запитання, озвучені присутніми.

Зокрема, за 12 місяців 2016 року, незважаючи на досить складні економічні умови в країні в цілому, бюджет міста забезпечив приріст дохідної частини. А саме – до міського бюджету, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 208828,8 тис. грн., що забезпечило виконання затвердженого планового річного показника на 101,2 %. Порівняно з минулим роком, надходження зросли на 80724,5 тис. грн. або на 63 %. До загального фонду бюджету, враховуючи трансферти з державного бюджету, надійшло 203351,3 тис. грн., що становить 101,3 %  до річного плану і порівняно з минулим роком більше на 79481, 2 тис. грн. або на 64,2%. Надходження власних доходів до загального фонду міського бюджету забезпечено в сумі 43350 тис. грн., що склало 108,9 % до річного плану. У порівнянні з минулим роком, надходження зросли на 15155,4 тис. грн. або на 53,8 %.

Спостерігалися позитивні результати у розвитку промислового комплексу міста. Обсяг виробленої промислової продукції за рік становить 111782,1 млн. грн., що більше на 11503,4 млн. грн., ніж у минулому році. Загальний обсяг реалізованої промислової продукції за рік склав 148630,9 тис. грн., що становить 0,5 % до всієї реалізованої продукції Сумської області. Крім цього, загальний обсяг іноземних інвестицій, внесених в економіку міста склав 453,3 тис. доларів США. Експортно-імпортні операції здійснюють 3 промислові підприємства. Основу товарної структури зовнішньоекономічної торгівлі складає продукція машинобудівної промисловості. ТОВ «Укртранспневматика» експортує до країн СНД (Білорусія, Молдова, Вірменія, Казахстан) частини пневматичних гальмівних систем до залізничного рухомого складу, ПАТ «Лебединський завод поршневих кілець» експортує до Литви та країн СНД поршневі кільця та комплекти до них, ДП «Лебединський моторобудівний завод» експортує твердопаливні котли.

Задля удосконалення організаційного та ресурсного забезпечення розвитку малого підприємництва як фундаментальної основи у формуванні середнього класу та фактору розвитку міської економіки, у місті затверджена Програма підтримки малого та середнього підприємництва у м. Лебединна 2017-2018 роки.

Проблеми житлово-комунального сектора у місті накопичувались роками. Протягом тривалого часу окремим підприємствам комунальної сфери не вистачало не тільки на нове обладнання та техніку, а й на поточну діяльність. Вирішити усі ці труднощі за один рік складно. Втім, «велика дорога починається з першого кроку» і міська влада, спільно з громадськістю, його вже зробила. У місті розробляється нова концепція роботи ЖКГ, розглядаються варіанти реформування галузі. Головні зусилля у сфері ЖКГ направлені на організацію злагодженої роботи комунальних підприємств, надання мешканцям міста якісних комунальних послуг, а також вирішення інших проблемних питань, зокрема, ремонту доріг.

Дороги у місті зношені місцями до 80 %, і не лише ті, що з асфальтовим покриттям, а їх 40,5 км, а й ґрунтові (71,3 км), дороги з бруківкою (3 км) та бетонним покриттям (4,2 км). Питання ремонту доріг ускладнювалось непрозорістю процесу. Громадськість не мала змоги контролювати яким саме чином обираються ділянки для ремонту і як саме цей ремонт здійснюється.  Тому у 2016 році міською владою було зроблено все можливе, аби зробити цей процес максимально прозорим. У березні 2016 року дорожниками було здійснено об’їзд кожної вулиці та складено попередні плани. Серед критеріїв відбору було не тільки стан дорожнього покриття, а й кількість проживаючих на вулиці, обсяг транспортного потоку, проходження по вулиці маршрутного транспорту та ін. За результатами такої роботи та виходячи із фінансової спроможності міського бюджету, було визначено 15 вулиць для проведення ямкового ремонту та 1 вулиця для проведення капітального ремонту. За кошти міського бюджету підрядними організаціями було виконано робіт з поточного ремонту доріг на загальну суму 2 млн. 284,6 тис. грн. Площа відновленого дорожнього покриття складає 8 тис. 273,3 кв.м. У місті працювали 2 підрядні дорожні організації: ПАТ «Управління механізації будівництва №23» – виконані роботи з поточного ремонту доріг на площі 8 тисяч 160,8 кв. м на загальну суму 1 млн. 981,6 тис.грн.( по вул.: Тараса Шевченка, Героїв Майдану, Сумська, Будильська, Пушкіна, Кобижча, Русіянова, Гудимівська, а також на пл. Волі та Соборній площі), виконані роботи з капітального ремонту вулиці Вокзальної, на площі 4 тисячі 991 кв. м, на загальну суму 1 млн. 639,1 тис.грн. (ділянки: від Леоніда Батютенка до Любарської та від Любарської до Вокза-льна, 90); філія «Дорбудсервіс» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги»  – виконані роботи з поточного ремонту доріг на площі 1121,5 кв. м на загальну суму 303,0 тис.грн. (по вул.: Карпова, Першогвардійська, Новопостроєна, Гастелло).

Слід зазначити, що всі закупівлі по ремонту доріг проходили через електронну систему закупівель «ProZorro», завдяки якій економія бюджетних коштів управлінням ЖКГ Лебединської міськради склала 467,15 тис. грн.

Будівництво каналізаційного колектору по вул. Сумській стало вирішенням іще однієї надзвичайно важливої для лебединів проблеми. Проект ІІ черги міської каналізації надзвичайно складний та пройшов від задуму до втілення великий проміжок часу. Наявність каналізації значно покращила побутові умови мешканців та має екологічний ефект, оскільки стічні води із будинків потрапляють у міську каналізацію, а не течуть вулицями до річки Вільшанки. Пріоритетними залишаються як ремонт, так і модернізація вже існуючої мережі як каналізації, так і водогону.

Медичні послуги мешканцям міста надає Лебединська районна лікарня ім. К.О. Зільберника, яка підпорядкована районній раді. У 2016 році міська рада передала районній раді державну субвенцію у стовідсотковому розмірі – 17 млн. 649,2 тис. грн. для медичного обслуговування жителів міста. Окрім цього, додатково з міського бюджету було виділено 260, 7 тис.грн., в т.ч.: 15,0 тис. грн. для закупівлі медикаментозних засобів в зв’язку із ускладненням епідемічної ситуації  та надання медичної допомоги хворим на ГРИП, ГРВІ; 152,0 тис. грн. для забезпечення дитини інваліда, хворого на фенілкетанурію  життєвонеобхідними препаратами; 38,0 тис. грн. на придбання ліків; 10,7 тис. грн. – хворим на епілепсію; 20,0 тис. грн. на ремонт відділення паліативної та хоспісної допомоги; 25,0 тис.грн. на придбання ренген баків.

Про стан освітньої галузі та перспективи її розвитку у місті, соціальний захист населення, працевлаштування та зростання доходів вже працюючого населення, про культурне життя міста та спортивні досягнення і підвищення їх авторитету серед жителів міста, плани і пріоритети на 2017 рік, а також багато ще важливих питань були озвучені міським головою під час публічного звіту.

Наостанок, Олександр Бакликов підкреслив важливість відновлення довіри до міської влади, а також співпраці влади та громади, адже лише доклавши спільних зусиль, можна досягати високих результатів, позитивно впливати на розвиток міста у кожній сфері його життєдіяльності.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *