Мистецький проект «Art-простір» (частина #2)

ЕТЮД «МИХАЙЛІВКА» (перша половина 1890-х рр.)
Сєров Валентин Олександрович (1865-1911)

Розмір: 10х16 см
Дерево, олійні фарби
В колекції:
з 1918  року

Художник епохи … Ймовірно, так можна було б охарактеризувати цілий ряд великих живописців. Але Валентину Сєрову дане визначення підходить як не можна точніше. Його роботи стали, по-справжньому, найяскравішим відображенням часу.

Видатний майстер російського пейзажу другої половини ХІХ століття, Валентин Сєров, представлений в Лебединському художньому музеї лише однією роботою під назвою «Михайлівка» або як її ще називають – «Михайлівський етюд».

Творчість В.Сєрова була надзвичайно багата і різноманітна. Великий портретист, він був не менш чудовим майстром пейзажу, був художником побутового та анімалістичного жанру і, нарешті, історичним живописцем. І у всіх цих областях його досягнення були дуже значні, а вплив їх був великим. Різні прояви мистецтва Сєрова були тісно пов’язані між собою в процесі розвитку його творчості, висловлюючи його загальну світоглядну еволюцію. Так було в його живописі, відображенні й тлумаченні природи, з розкриттям людських особистостей і характерів в портретах, з трактуванням сільських жанрів, з історичними сюжетами.

Перебуваючи у постійному творчому пошуку, Сєров у 1892-1895 рр. виконав замовлення графа В.О. Капніста, написавши портрет його дружини – Варвари Василівни Капніст та їхніх дочок, що сьогодні зберігаються у Російському музеї (С.-Петербург), та названий вже етюд «Михайлівка».

Простий етюд з натури внутрішньо вельми змістовний. Незважаючи на мініатюрний формат, панорамний пейзаж підкреслює композиційну домінанту – церкву Різдва Богородиці у селі Михайлівці (збудовану 1810, зруйновану у 1981). Ритмічний малюнок дерев з невеличкою альтанкою зліва надає творові романтичності. А така деталь, як парапет входу, вказує на те, що художник писав етюд, знаходячись на садибному ганку або ж з тераси.

За настроєм це літній пейзаж, але в ньому відчувається денна прохолода, підсилена приглушеною холодною кольоровою гамою. Майстерно розподілені маси світлого і темного створюють виразні об’єми дерев, кущів, архітектурної будівлі. Небо написане напрочуд вдало з ледве помітними переходами одного тону в інший.

Кожна картина Сєрова – справжній шедевр. Але щоб побачити Сєрова не обов’язково їхати до Москви, С.-Петербурга, Києва чи іншого міста. З Сєровим, як і роботами провідних російських художників-передвижників XIX століття В.Д. Поленова, Р.Р. Мясоєдова, В.К. Менка, В.М.  Максимова та К.А. Савицького можна познайомитися в Лебединському художньому музеї ім. Б.К. Руднєва (пл. Волі, 17, довідки за тел. 2-18-81).

Лебединський художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *