Координацію дій узгодили на протиепізоотичній комісії

В Україні різко ускладнилась епізоотична ситуація щодо  африканської чуми свиней. З початку року було виявлено 62 випадки захворювання на АЧС, з них 31 випадок зареєстровано у серпні-вересні поточного року.

13 жовтня 2016 року під час останнього засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті відзначено, що хвороба наближається до міста Лебедина. Зокрема, головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі Роман Шутренков повідомив, що після спалаху 7 жовтня 2016 року АЧС в місті Гадячі (Полтавська область) прийнято рішення про винищення усього поголів’я свиней, як у самому місті Гадячі, так і в 3-км зоні навколо міста.

Із зони ураження заборонений вивіз м’яса свиней та кормів. Навколо міста стоять ветеренарні пости та дизбар’єри. Тривають роботи по знищенню та спаленню поголів’я свиней.

5076

Для того аби не допустити хворобу в Лебедин, протиепізоотичною комісією узгоджено план основних профілактичних заходів, а також відпрацьовано координацію дій міської влади, управління Держпродспоживслужби, ветеринарної лабораторії, Лебединської ЦРЛ, Лебединського відділу поліції, УТМР, інших установ та організацій на випадок проникнення вірусу АЧС на територію міста Лебедина.

Зокрема, передбачена робота по резервуванню матеріалів для облаштування дезінфекційних бар’єрів, постів ветеринарного контролю, заготівлі спецодягу, взуття, транспорту, інших необхідних засобів для боротьби із вірусом АЧС.

5077

5078

Особливо комісією наголошено на необхідності подальших профілактичних та запобіжних заходів найдієвішим з яких є подальша заборона на продаж живих свиней та поросят на території міських ринків. Крім того, відповідним службам рекомендовано підвищити контроль за популяцією диких кабанів на всій території міської ради. Акцентували увагу також і на необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення.

Відділ з питань внутрішньої політики

Довідково: Африканська чума свиней. Що це за хвороба і чим вона небезпечна?

Африканська Чума свиней (АЧС) – це високо контагіозна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, яка характеризується лихоманкою (високою температурою) з геморагічним діатезом, синюшністю шкіри, дистрофічними некротичними змінами в різних органах та високою смертністю. АЧС є однією з найнебезпечніших хвороб свиней у зв’язку з відсутністю вакцини і лікувальних засобів та значними економічними збитками при  запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торгівельними обмеженнями що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Африканська чума свиней не є суто проблемою спеціалістів ветеринарної медицини чи власників тварин, це захворювання набуло проблем державного значення та визначається на рівні біологічної безпеки країни.

Збудник АЧС – ДНК вмісний вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченостях – до 5 місяців, у гною до 3 місяців.

Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток – проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів – внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %. Люди на АЧС не хворіють.

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині- до свині) та опосередковано: через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів , що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *