Протиепізоотична комісія посилила карантинні заходи

7 жовтня 2016 року в Лебедині відбулося позапланове засідання Державної надзвичайної протепізоотичної комісії. Причина засідання – спалах Африканської чуми свиней (АЧС) у Гадяцькому районі.

Головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі Роман Шутренков повідомив, що у Полтавській області, в м.Гадяч, через спалах африканської чуми свиней оголосили 40-денний карантин та облаштували чотири пункти пропуску карантинно-поліцейських постів на в’їздах-виїздах до міста.

Він додав, що причиною став підтверджений випадок АЧС у підсобному господарстві Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату, який стався 4 жовтня 2016 року. Ветеринари, що прибули на місце встановили захворювання поросят: підвищена температура, відмова від їжі, провели дезинфекцію. Того дня була зареєстрована загибель двох свиней. Аналіз підтвердив загибель свиней від вірусу АЧС.

Роман Шутренков також відзначив, що у карантинній трикілометровій зоні у Гадячі, вже проводиться побудинковий обхід, опис та контрольне зважування свиней, а також їхній безкровний забій та спалювання.

4974

4975

У зоні нагляду, куди потрапив Лебединський район і місто Лебедин, посилюються карантинні обмеження. Зокрема, голова комісії – заступник міського голови Олена Кірєєва підкреслила, що з метою недопущення потрапляння вірусу АЧС, рекомендується вжиття наступних заходів:

  1. Голові Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради взяти під особистий контроль проведення заходів;
  2. Виконавчому комітету Лебединської міської ради:

провести заходи по зменшенню чисельності бродячих собак та котів на території міської ради;

– заборонити суб’єктам господарювання, які вийшли з неблагополучного щодо АЧС пункту, здійснення заходів із залученням тварин.

  1. Виконавчому комітету Лебединської міської ради спільно Лебединським відділом поліції ГУНП в Сумській області негайно вжити дієвих заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків та інших невстановлених місць торгівлі та реалізації живих тварин та сировини з них.
  2. Лебединському відділу поліції ГУНП в Сумській області:

забезпечити дієвий контроль за переміщенням живих свиней та продукції з них на території Лебединської міської ради. Не допускати переміщення живих тварин без супровідних документів;

  1. Керівникам господарств різних форм власності, де утримуються свині провести негайні заходи щодо дезинфекції тваринницьких приміщень;

– негайно перейти на закритий режим роботи згідно з Інструкцією щодо профілактики та боротьби з АЧС, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 за № 81;

– вчасно коригувати маршрути слідування в обхід неблагополучних пунктів;

– провести роз’яснювальну роботу серед працівників щодо умов закритого режиму роботи;

– своєчасно призупинити господарські відносини між господарствами та об’єктами, які знаходяться в загрозливій зоні;

– повідомляти управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі про загибель свиней;

– не допускати використання харчових відходів із місць громадського харчування і закладів відпочинку для відгодівлі свиней;

– проводити заходи з метою знищення гризунів на фермах.

  1. Начальнику Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини:

– проводити заходи (зібрання) серед населення, яке утримує домашніх тварин з метою роз’яснення про небезпеку АЧС та шляхи першочергових дій у випадку загибелі чи захворювання для оперативного реагування відповідних служб;

– оприлюднити контактні телефони відповідальних фахівців для постійного телефонного зв’язку з метою отримання цілодобових повідомлень та надання відповідних консультацій щодо АЧС;

– забезпечити висвітлення в місцевих засобах масової інформації питань щодо небезпеки винекнення АЧС та обов’язкових заходів профілактики.

  1. Управлінню Держпродспоживслужби в Лебединському районі, начальнику Лебединської районної державної лікарні ветеринарної медицини:

забезпечити розміщення в місцевих ЗМІ інформації щодо небезпеки виникнення АЧС та обов’язкових заходів профілактики;

– продовжити виконання попередніх протокольних рішень засідань Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Контроль за виконанням даного рішення покласти на головного спеціаліста управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі Шутренкова Р.М.

Затверджені заходи набирають чинність негайно.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *