Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам

Кабінетом Міністрів України прийнято постанови від 01 жовтня 2014 року N2 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» та № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Про взяття на облік

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року N 509 затверджено Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (далі – Порядок) та передбачено ведення інформаційної бази даних про взяття на облік таких осіб.

Довідка є документом, який видається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (далі – особа, яка переміщується).

Для отримання довідки повнолітня особа, яка переміщується, звертається особисто або через законного представника із заявою про взяття на облік до Управління праці та соціального захисту населення  виконкому Лебединської міської ради.

У день подання заяви уповноваженим органом безоплатно видається довідка, підписується посадовою особою уповноваженого органу та затверджується печаткою.

Про отримання грошової допомоги

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року N 505 передбачено надання грошової допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, переміщеним особам, які обліковані органами соціального захисту населення, з дня звернення за її призначенням та виплачуватиметься по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців. Призначення та виплата цієї грошової допомоги здійснюється органами соціального захисту населення за фактичним місцем проживання (перебування) за заявою рекомендованої форми. Грошова допомога є цільовою і призначена для покриття витрат на проживання сім’ї, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Вона надається у таких розмірах:

  • для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) у розмірі 884 гривні на одну особу; ,
  • для інвалідів  у розмірі 1130 гривнів на одну особу; ,
  • для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу.

3агальна сума допомоги на сім’ю не може перевищувати 2 400 гривень. Розмір отриманої грошової допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства.

Фінансування витрат, пов’язаних з наданням щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету та коштів, що надходять до державного бюджету як благодійна або міжнародна допомога.

Управління праці та соціального захисту населення

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *