Прокуратура на захисті прав дітей

Лебединським відділом Роменської місцевої прокуратури приділяється особлива увага відстоюванню законних прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, протягом поточного року Лебединським районним судом розглянуто та задоволено 2 позовні заяви прокурора щодо захисту майнових прав неповнолітніх.

Зокрема, Лебединським районним судом задоволено позов прокурора про визнання за дитиною-сиротою права власності на земельну ділянку розміром 4,4 га в порядку спадкування за законом після померлої у 1998 році баби. Єдиною спадкоємицею за законом на вказану земельну ділянку була матір неповнолітньої, яка помела у 2009 році.

За аналогічним позовом прокурора в інтересах дітей-сиріт рішенням суду визнано право власності за дитиною на земельну ділянку площею 3,93 га, загальною вартістю 107 тис. грн.

За втручанням прокуратури поновлено житлові права 9-річної дитини.

Так, вивчивши стан додержання прав дітей, які позбавлені батьківського піклування, було встановлено, що ще у 2012 році рішенням суду матір позбавлено батьківських прав. Проте, питання щодо накладення заборони на відчуження житла до досягнення дитиною повноліття судом не вирішено.

Накладення заборони на відчуження майна або житла створює додаткові гарантії  його збереження.

Відтак, Лебединським районним судом задоволено позов прокуратури щодо накладення заборони на відчуження  квартири, в якій раніше проживала малолітня дитина.

Крім того, Лебединським відділом Роменської місцевої прокуратури встановлено порушення Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Зокрема, дитина – сирота у 2015 році закінчила Улянівську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат. Однак, навчальним закладом їй не виплачено в повному обсязі одноразову грошову допомогу – майже 7,5 тис грн.

З метою захисту майнових прав дитини – сироти, прокуратурою заявлено позов, який наразі Білопільським районним судом задоволений.

Робота на вказаному напрямі триває.

Прокурор Лебединського відділу Роменської
місцевої прокуратури
Тетяна Мащенко

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *