30 вересня – День бібліотек

Бібліотекар – це слово повне сонячного сяйва
За ним стоїть безмежний мудрий світ.
Бібліотекар! Скільки в слові змісту
Його тепло навік в моїй душі!

Так! Є багато див  на землі, створених природою і зроблених людиною. Та чи не найбільше диво з див – книга. У ній весь неосяжний світ.

Всеукраїнський день  бібліотек –  це, передусім, свято книги, великдень нашого духу, що починається із Сковороди та Котляревського, духу, що вийшов із «Кобзаря» Шевченка, через святий собор Гончара і чорну голгофу Стуса, катівні Теліги і душевний біль Ліни Костенко.

Символічно, що саме в день Віри, Надії, Любові та їх матері Софії (Мудрості) відзначається це свято. А дарують людям вічну мудрість книг бібліотекарі. Тож, як записано в стародавньому трактаті: «Воздамо дяку тому, хто допоміг нам легко пройти крізь складний лабіринт книг».

Відділу  культури і туризму  виконкому Лебединської  міської  ради (начальник Ірина Саєнко) підпорядковуються три бібліотеки,  в яких працюють  віддані своїй справі люди.  Багато  сил  і енергії  докладають в  своїй роботі  працівники бібліотеки №1, а саме: завідуюча Світлана Олексіївна Дворницька та бібліотекарі Ольга Георгіївна Храмцова, Оксана Анатоліївна Лобко. Вони виховують  у читачів інформаційну культуру, вміння користуватися бібліотекою, формують  потребу в систематичному читання літератури, яке сприяє розвитку творчої думки, пізнавальних інтересів та здібностей, любові та бережливого ставлення до книги, культури читання.

У бібліотеці №2 (завідуюча Тетяна  Миколаївна  Харюшина), бібліотекар Надія Миколаївна Деменко завжди панує атмосфера відпочинку для читача, можливість зустрітися з найвірнішим другом –  книгою. Читальна зала практично не буває порожньою. Відродження духовності, інтелігентності, моральності – ось головні завдання в роботі працівників бібліотеки сьогодні. Кожний відвідувач для них  – це своєрідна особистість зі своїми поглядами, характерами, вимогами і потребами. Тож з кожним потрібно проявити тактовність, навчити витримки, знайти спільну мову і досягти розуміння. Дуже часто оточуючі міркують, що професія бібліотекаря скромна, непомітна і проста. Наші бібліотекарі своїм ентузіазмом, любов’ю до друкованого слова виховали не одне покоління освічених людей. Вони – і розпорядники долі книг, і перші стимулятори читацького інтересу, і добрі порадники. Працівники  бібліотек, як лоцмани у книжковому морі, що ведуть упевнено свій корабель в чудову країну знань.

Сьогодні бібліотечні заклади міста – це і центр відпочинку та духовності, це плідна праця в літературно-музичних читальнях, в яких побували світочі українського духу – письменники, поети, музиканти і художники, науковці і просто – цікаві особистості  лебединського  краю.

Так сталось, що на перехресті доль поєднались дві давні професії – вчитель і бібліотекар. Обидві покликані дібрати ключик до кожного людського серця і бути поводирем у храмі людського духу.

І сьогодні ми хочемо пошанувати тих, хто присвятив бібліотечній справі усе своє життя, хто багато років тому переступив поріг бібліотеки і залишив назавжди в ній своє серце, для кого бібліотечна справа стала покликанням. Це наші ветерани.

Хтось із мудрих сказав: «Бібліотекар – це не професія, а стан душі». Для кожної освіченої людини, бібліотекар – це насамперед творча особистість, яка безкорисливо, щедро з повною віддачею служить суспільству, читачеві. Саме такою талановитою, чуйною, відданою своїй роботі була ветеран бібліотечної справи – Гальченко Тетяна Антонівна. Ще юною дівчиною вона прийшла до Кобижчанської міської бібліотеки і 37 років свого життя, віддала улюбленій справі. І сьогодні, на заслуженому відпочинку, вона не сидить без діла: вона є прекрасною майстринею художньої вишивки та аматорського живопису.

Бібліотечне призначення – це коли частиною твого життя стають люди і книги, коли ти пам’ятаєш всіх своїх читачів і багатьох з них любиш.  Серед тих, для кого бібліотечна справа стала покликанням є незмінна завідуюча бібліотекою  №1 протягом 15 років – Дерепко Людмила Григорівна.

Майже 40 років,  ця мила жінка з чарівною посмішкою пропрацювала  в «храмі мудрості», і завжди вона була огорнута аурою добра та душевного тепла. Вона вважала свою професію не просто роботою, а своєю місією на землі, покликанням своєї душі, адже бібліотекар не тільки книгар, він і душ людських лікар.

Коли ми говоримо слово «бібліотека», то поневолі уявляємо собі духовне місце, куди можна завжди прийти, де зустрінеш бібліотекаря – людину, яка завжди рада допомогти в пошуках істини, підібрати необхідні книги, дати пораду. Куданівська бібліотека для багатьох людей – і  місцевих читачів, і завідувачки бібліотекою №3 Венжеги Катерини Миколаївни – це величезна частка їхнього життя.

У далекому  1988 році, після закінчення Сумського училища культури, юна Катерина переступила поріг Куданівської бібліотеки і працює там до цих пір. До неї жителі с. Куданівка приходять не тільки по книги, а й просто поспілкуватися, поділитися своїм наболілим, і кожному вона приділяє максимум уваги. Дуже чуйна, доброзичлива, справжній професіонал своєї справи, і лише завдяки їй функціонує бібліотека вже багато літ, як єдиний інформаційний центр на селі.

Бібліотекар – найпрекрасніша професія на землі. І якщо в роботу вкладати душу, то можна дуже багато чого досягти.  Міські бібліотеки  – храм добра і знань, до якого приходять ледь навчившись читати. А працівники бібліотек, які обслуговують читачів, докладають багато зусиль, уміння, винахідливості, щоб для відвідувачів  бібліотека стала другою  домівкою.

Честь і хвала вам, за подвижництво, за працю, за відданість справі, якій служите серцем і душею. Вітаємо вас із професійним  святом. Бажаємо Вам, шановні працівники бібліотек, а також читачам, усім, хто любить і шанує книгу, доброго здоров’я, щасливих відкриттів непрочитаних сторінок і творчих успіхів для блага Української держави.

Відділ культури та туризму

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *