Учні Лебединського ВПУ на путивльській землі

22 вересня, в День партизанської слави, учні ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства» відвідали Спадщанський ліс, що на Путивльщині.  Це місце заснування славетного партизанського загону на чолі із С.Ковпаком та С.Руднєвим.

Кожна складова музейного комплексу «Спадщанський ліс» розповідає про історію Руху Опору в Україні в період ІІ світової війни: на під’їзді до Спадщанського лісу встановлено пам’ятний знак «П’ять багетів» – символ об’єднання п’яти партизанських загонів Сумщини. А відкриває меморіальний комплекс стела «Народні месники», що символізує непохитність перед ворогом та відвагу у боротьбі з окупантом.  У глибині лісу розмістилася Алея Героїв, яка відкрита на честь десяти партизанів-ковпаківців. У музеї «Партизанської слави» учні мали змогу ознайомитися з особистими речами ковпаківців, зразками зброї, фотокартками, мапами маршрутів бойового подвигу партизанів. Особливу увагу учнів привернув комплекс музею військової техніки, що містить зразки періоду ІІ світової війни, а також сучасної техніки ЗСУ.

Ще одним пунктом ознайомлення став пам’ятник Сидору Артемовичу Ковпаку, який розташований на Нікольській гірці. З величавої висоти можна оглянути красу природи Путивля, велич річки Сейм та неповторність архітектури і духовного багатства – Мовчанський монастир, що став ще однією зупинкою екскурсії.

4835

Мовчанський монастир – фортеця, який розташований на пагорбі над неозорою заплавою Сейму. Відвідування монастиря дало можливість приклонитися до   чудотворної ікони Пресвятої Богородиці та потрапити в атмосферу духовної, природної краси та чистоти.

Від монастиря екскурсійна група перейшла до пам’ятнику Ярославні, що символізує жінку, яка чекає свого чоловіка з війни і вірить, що він обов’язково повернеться. Адже  згідно історичної  пам’ятки «Слово о полку Ігоревім» на стінах Путивля плакала Ярославна, яка чекала свого чоловіка – князя Ігоря – із половецького полону.

4833

4834 4838

4837

Екскурсійний маршрут закінчився, але учні назавжди запам’ятають гостинність Путивльської землі та її древню історію.

Оксана Колесник, викладач історії

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *