Розмір пенсії – похідна від легальної заробітної плати

Основним джерелом наповнення бюджету Пенсійного фонду України є надходження частини від єдиного соціального внеску, який сплачують роботодавці в розмірі 22% від фонду заробітної плати найманих працівників.

З січня 2016 року набули чинності зміни законодавства в частині зменшення ставки єдиного соціального внеску направлені на легалізацію та підвищення соціальних стандартів працюючих. За рахунок вивільнених коштів у роботодавців з’явилась можливість збільшити заробітну плату без додаткових витрат на 18 %.

На сьогодні питання детінізації заробітної плати є актуальним, оскільки з кожним роком кількість офіційно працюючих зменшується.

Станом на 01.06.2016 року кількість працюючих по м. Лебедину та Лебединському району становить 8942 особи, тоді як чисельність одержувачів пенсій та допомоги 14650 осіб, тобто коефіцієнт навантаження пенсіонерів на одного працюючого становить 1,64. При середній заробітній платі на Лебединщині 2974,01 грн. середній розмір пенсії становить 1498,69 грн., співвідношення середнього розміру пенсій до середньої заробітної плати 50,39%.

По місту кількість працездатного населення, зайнятість якого не визначена, розрахунково становить 3748 осіб, по району – 6109 осіб. Неформально зайняте населення, від чисельності громадян працездатного віку, по місту та району становить 23,7% та 54,5% відповідно. Втрачає і держава – і громадяни. До державної скарбниці не надходять значні кошти від сплати податків та єдиного соціального внеску, а громадяни залишаються соціально не захищеними.

Що гріха таїти – про пенсію та чинники, які впливають на її розмір, громадяни задумуються коли до омріяної дати виходу на пенсію залишається рік чи два і вплинути на її розмір майже не можливо.

В наш не легкий час багато громадян, а особливо молодь, живуть днем нинішнім, надають перевагу тимчасовим вигодам і погоджуються на роботу без офіційного працевлаштування не задумуючись, які наслідки в майбутньому принесе «тіньова зайнятість». Отримуючи заробітну плату «в конвертах», в наслідок домовленості з роботодавцями, працівники в першу чергу позбавляють себе соціальних виплат та гарантій. За мовчазної згоди на такі умови працевлаштування «трудовий нелегал» втрачає:

– страховий стаж та суми заробітку з яких в майбутньому буде обчислюватись пенсія;

– право на гарантовану щорічну відпустку та компенсацію за невикористану відпустку у випадку звільнення;

– допомогу по тимчасовій непрацездатності у випадку хвороби або по догляду за хворою дитиною;

– вихідну допомогу у випадку скорочення штатів;

– допомогу по безробіттю;

– доплати за роботу в нічний час, за роботу в святкові та вихідні дні, за шкідливі умови праці та інші виплати.

Покращити ситуацію з легалізації трудових відносин можливо лише спільними зусиллями, як роботодавців та і найманих працівників. Тому, роботодавців закликаємо не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. А, самим працюючим, важливо не стояти осторонь даного питання та стати на захист своїх прав та інтересів. Особливе це стосується молодого покоління, яке вже зараз повинно зрозуміти, що про майбутнє треба дбати завчасно!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *